Image
Göran Linder.
Göran Linder. Bild: Peab

Peab säljer för 824 miljoner

Transaktioner Peab har tecknat avtal om försäljning av fyra hyresrättsprojekt om totalt 312 lägenheter till ett totalt värde av 824 miljoner svenska kronor.
Publicerad den 21 December 2020
Annons
Image

Projektet Flottiljen i Botkyrka (84 lägenheter) säljs till Niam, projekten Poseidon i Västerås (79 lägenheter) och Fristaden i Eskilstuna (108 lägenheter) säljs till Podium Fastigheter AB och projektet Traversen i Trollhättan (41 lägenheter) säljs till Fortinova Fastigheter AB.

Samtliga hyresrättsprojekt kommer att uppföras i egen balansräkning och resultatavräknas vid frånträde under 2023.
– Den starka efterfrågan på hyresrätter har gett oss goda möjligheter att utveckla fastigheter som hyresrättsprojekt. Genom att erbjuda både bostadsrätter och hyresrätter till marknaden under kommande år skapar vi en god grund för såväl Peab Projektutvecklings verksamhet som andra affärsområden inom koncernen. Naturligtvis är det samtidigt glädjande att vi kan bidra till utbudet av olika boendeformer i fler kommuner, säger Göran Linder, affärsområdeschef Peab Projektutveckling.

Fortinova köper projektet i Trollhättan genom en bolagsaffär för 93,5 miljoner kronor efter avdrag för latent skatt.

Den preliminära köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 10,3 miljoner kronor. Handpenning om fem procent av fastighetsvärdet ska erläggas i samband med byggstart som beräknas till första kvartalet 2021. Finansiering av förvärvet vid tillträde planeras att ske genom egen kassa och bankfinansiering. Avtalet är villkorat av att byggstart på fastigheten sker senast 30 juni 2021. Affären är strukturerad som en "forward purchase"-affär där bolaget som ska förvärvas har ingått avtal om totalentreprenad med Peab Sverige AB. Byggnaden förväntas vara klar för inflyttning andra kvartalet 2023. Den uthyrningsbara boarean uppgår till 2 527 kvadratmeter med ett hyresvärde om 5,3 miljoner kronor.

– Vi gläds åt samarbetet med Peab och ser fram emot att få äga denna hyresfastighet. Innovatum är en medelpunkt för Trollhättans näringsliv och den snabbast växande stadsdelen. I och med att vi har lägenheter sedan tidigare i Trollhättan så kan befintlig förvaltningsorganisation användas, säger Anders Valdemarsson, vice vd för Fortinova Fastigheter.

Niam övertar bostäderna i Botkyrka vid färdigställande, vilket är under Q1 2023.

Christian Ekberg, Director Acquisitions Sverige, säger:
– Bostäderna kommer tillhandahålla många framtida hyresgäster en attraktiv bostad med hög kvalitet och närhet till ett stort utbud av bekvämligheter. Bostadsprojektet är ett bra tillskott i vår växande svenska bostadsportfölj och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Peab under utvecklingen samt till övertagandet i början på 2023.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Niam AB på Branschguiden

Niam är en av norra Europas ledande fondförvaltare med fokus på investeringar inom fastigheter och infrastruktur.

Sedan start 1998 har Niam erbjudit institutionella investerare möjlighet att genom sina fonder investera i den nordiska fastighetsmarknaden. Med stor erfarenhet och expertis ligger vårt fokus på att identifiera och genomföra förbättringar som skapar de bästa fastigheterna för våra hyresgäster och samhällena där de är belägna med målet att tillgodose både dagens och framtidens behov. De senaste 23 åren har Niam investerat i fastigheter till ett värde överst...

Läs mer om Niam AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Riksbankens dystra analys av fastighetssektorn

Ekonomi/Finansiering I sin senaste finansiella stabilitetsrapport som presenterades under tisdagen målar Riksbanken upp en potentiellt dyster framtid för fastighetsbolagen, där de svenska bankernas stora och ökande utlåning till kommersiella fastighetsföretag utgör en betydande sårbarhet för bolagen och det finansiella systemet. Fastighetssverige har gått igenom rapporten och hittar en sammantaget negativ analys av fastighetssektorn som pekas ut som särskilt känslig för stigande räntor.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige