Image

Nu minskar konkurserna igen

Ekonomi/Finansiering Antalet företagskonkurser minskade med fem procent under september månad jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, det vill säga januari till september, är ökningen 6 procent. Störst konkursminskningar fanns inom transportbranschen och privata tjänsteföretag men många branscher uppvisade minskande konkurser. Samtidigt ökar antalet konkurser i Skåne, visar UC:s senaste konkursstatistik.
Publicerad den 4 Oktober 2013
Roland Sigbladh. Bild: UC
Roland Sigbladh.

Företagskonkurserna i Sverige fortsatte att sjunka även under september månad och uppgick till 476 jämfört med föregående år då antalet konkurser för månaden var 500. Företagskonkurserna under årets första nio månader är nu 5 167 i jämförelse med motsvarande period 2013 då de uppgick till 4 852.

– Det är tredje månaden i rad som företagskonkurserna minskar, vilket tydligt visar på en stabilare konjunktur och efterfrågan. Många företag har fått ett stabilare kassaflöde och bättre lönsamhet, vilket innebär att allt fler företag överlever, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.
Utfallet mellan olika branscher varierar, men störst konkursminskningar var det inom transportbranschen och privata tjänsteföretag. Även handeln är fortsatt optimistisk och räknar med försäljningstillväxt vilket, kommer att innebära allt färre konkurser i detaljhandeln.

Företagskonkurserna minskade i mer än hälften av landets olika län under september. Det var dock stora skillnader i de större länen; i Stockholms län var minskningen 13 procent, medan ökningar noterades för Västra Götaland med nio procent och för Skåne hela 34 procent.

– I Skåne var det framför allt fler konkurser inom byggande av hus och detaljhandeln som bidrog till konkurssökningen, säger Roland Sigbladh.

Många konjunktursignaler pekar i positiv riktning; såväl förbättringen i den internationella konjunkturen som utvecklingen i det svenska näringslivet, där allt fler branscher signalerar en ökad efterfrågan.

– Samtidigt är svensk exportindustri beroende av en stabilisering och uppgång av konjunkturen i Euroländerna, och det återstår att se vad den senaste utvecklingen i USA kommer att leda till. UC:s prognos, att företagskonkurserna under 2013 kommer att landa på plus fem procent jämfört med föregående år består, säger Roland Sigbladh.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige