De har störst driftöverskott i branschen

Ekonomi/Finansiering Vilka av branschens noterade bjässar har egentligen starkast driftöverskott? Fastighetssverige har hela listan.


Balder, med Erik Selin som vd och Marcus Hansson som finanschef emitterar sin första gröna obligation, om 1000 miljarder kronor.

Balder miljardemitterar grönt

Ekonomi/Finansiering Balder har emitterat sin första gröna obligation under bolagets MTN-program och ramverk för gröna obligationer. Totalt omfattar emissionen icke säkerställda obligationer om 1 000 miljoner kronor med en löptid om fem år och rörlig ränta om Stibor + 1,58 procent.


Därför är Vasakronan stora i Japan

Ekonomi/Finansiering För Fastighetssverige berättar Thomas Nystedt, finanschef på Vasakronan, mer om bolagets japanska obligationer – och varför hela 64 procent av bolagets finansiering nu härstammar från obligationsmarknaden.


Pressade bostadsutvecklare repar sig

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt vilka av de noterade bygg- och fastighetsbolagen som presterade bäst – och sämst – på börsen under årets femte månad. Här är hela listan.


Hemsö, med Jonas Rosengren som finanschef, lånar 75 miljoner euro på 20 år.

Hemsö lånar 75 miljoner euro i sin första "Schuldschein-finansiering"

Ekonomi/Finansiering Hemsö fortsätter att diversifiera bolagets finansiering och har tecknat ett nytt bilateralt låneavtal om 75 miljoner euro i "Schuldschein-format", Namensschuldverschreibung, NVS.


Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen.

FI: Bankernas utlåning till fastighetsföretag kräver mer kapital

Ekonomi/Finansiering Finansinspektionen bedömer att företagen i det svenska finansiella systemet överlag har tillräcklig motståndskraft för att klara ett sämre läge. Men de kommersiella fastighetsföretagen är sårbara för störningar. Därför bedömer Finansinspektionen att bankerna behöver mer kapital för dessa exponeringar. Det skriver FI i årets första stabilitetsrapport som presenteras i dag.


Biljana Pehrsson, vd på Kungsleden, Bo Wikare, vice vd på Hufvudstaden och Sven-Olof Johansson, vd på Fastpartner.

Stockholmsjättarnas investeringsfokus i Göteborg

Ekonomi/Finansiering Sven-Olof Johansson, vd på Fastpartner, Biljana Pehrsson, vd på Kungsleden och Bo Wikare, vice vd på Hufvudstaden, om vilka investeringsmöjligheter som finns i Göteborg och varför allt fler utländska aktörer söker sig till Sverige.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB: Erbjuder preff-ägare utbyte

Ekonomi/Finansiering SBB lämnar ett nytt erbjudande till samtliga preferensaktieägare – 20 stamaktier av serie D för varje preferensaktie.


Stenvalvet, med Magnus Edlund som vd och Mario Pagliaro som CFO, tilldelas en investment grade rating av Nordic Credit Rating.

Stenvalvet får investment grade rating

Ekonomi/Finansiering Ratinginstitutet Nordic Credit Rating (NCR) tilldelar Stenvalvet en BBB+ (N-1+) rating med stable outlook. I sin analys understryker NCR Stenvalvets långsiktighet och fastighetsportföljens differentiering och låga riskprofil.


Så räntekänsliga är fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbranschen är fortfarande landets räntekänsligaste. Fastighetssverige har kikat närmare på hur känsliga de noterade bolagen faktiskt är.


David Mindus, vd för Sagax, som tar in 200 miljoner genom en riktad nyemission av D-aktier.

Sagax tar in 200 miljoner kronor genom riktad D-emission

Ekonomi/Finansiering Sagax har genomfört en riktad nyemission av stamaktier serie D. Teckningskursen fastställdes till 34,00 kronor genom en så kallad accelererad book building-process, vilket motsvarar en rabatt om 3,83 procent jämfört med den volymvägda genomsnittliga betalkursen för de senaste 10 handelsdagarna.


Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Wallenstam lanserar ramverk för gröna obligationer

Ekonomi/Finansiering Wallenstam har sedan flera år funnits på den svenska obligationsmarknaden. Nu tar Wallenstam nästa steg och har i samarbete med Handelsbanken upprättat ett ramverk för gröna obligationer. Ramverket har granskats av Cicero och erhållit högsta betyg, Dark Green.


Här är fastighetsaktierna med högst substansrabatt just nu

Ekonomi/Finansiering Många av de noterade fastighetsjättarna handlas fortsatt med en rejäl rabatt på börsen. Här är hela listan.


Aktielistan: Krisande bolag blev börsraket

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt vilka av de noterade bygg- och fastighetsbolagen som presterade bäst – och sämst – på börsen under årets fjärde månad. Här är hela listan.


Erik Selin

Balder avslutar samarbetet med Moody’s

Ekonomi/Finansiering Balder har beslutat att avsluta samarbetet med Moody’s och endast ha kvar rating från S&P som nyligen bekräftat sin rating om BBB stable.


Robert Boije vill efterfrågar en mer nyanserad analys av Riksbanken.

SBAB avfärdar Riksbankens varningar

Ekonomi/Finansiering Robert Boije, chefsekonom på SBAB, berättar för Fastighetssverige varför han tycker Finansinspektionen och Riksbankens analyser är onyanserade, och varför han inte oroar sig för någon ny 90-talskris.


Willhem, Specialfastigheter och Balder har några av branschens billigaste obligationslån.

De har branschens billigaste finansiering

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt branschens billigaste obligationer – och kan konstatera att kostnaden för bolagens finansiering skiljer sig markant åt.


SBB gör en jätteförsäljning i affärsområdet Björvika.

Spelet bakom SBB:s rekordförsäljning

Bolag Ilija Batljan berättar för Fastighetssverige om jätteförsäljningen i Oslo och det efterlängtade kreditbetyget som ska ta SBB till nästa nivå.


Ilija Batljan.

SBB emitterar hybridobligationer om 300 miljoner euro

Ekonomi/Finansiering SBB har framgångsrikt emitterat en evig hybridobligation om 300 miljoner euro på den europeiska kapitalmarknaden. Hybridobligationen har en löptid till första inlösen om 5,25 år med en fast kupong på 4,625 procent.


Här är fastighetsportföljen som ger utdelning ända fram till jul

Ekonomi/Finansiering Utdelningssäsongen är här och Fastighetssverige har satt samman en portfölj med fastighetsrelaterade aktier som ger dig utdelning hela vägen fram till jul. Här är hela listan.