Image
Robert Boije, Annika Winsth, Mattias Persson och Jens Magnusson har alla kommenterat de senaste inflationssiffrorna från SCB.

Ekonomipanel: Storbankernas profiler eniga om storleken på första sänkningen

Ekonomi/Finansiering Ny statistik från Statistiska Centralbyrån visar att inflationstakten gick ned under februari. Fastighetssverige har talat med en panel av makro- och chefsekonomer på några av de större bankerna som nu ger sin syn på vad inflationens nedgång har för effekt på räntan – och på fastighetsbranschen.


Fastator ställer in räntebetalningar på obligationslån.

Fastator ställer in räntebetalningar på obligationslån

Ekonomi/Finansiering Fastator meddelar att bolaget, på grund försenade transaktioner och den rådande finansiella situationen i bolaget, har beslutat att inte erlägga räntebetalningar som förfaller den 22 och 25 mars. Detta innebär att det nu finns grund för uppsägning av lånen enligt obligationsvillkoren.


Den svenska ekonomin krympte under 2023, visar SCB:s statistik.

Svaga bostadsinvesteringar dämpar den ekonomiska tillväxten

Ekonomi/Finansiering Den svenska ekonomin krympte marginellt både fjärde kvartalet och helåret 2023, visar SCB:s tidskrift Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv. Fortsatt svaga bostadsinvesteringar tynger BNP och fjärde kvartalet fick ekonomin inte heller samma draghjälp från exporten som under tredje kvartalet.


Johan Sahlström, kreditanalytiker på Handelsbanken och Johan Edberg, aktieanalytiker på Handelsbanken.

Storbanken spår fler nedskrivningar – har svängt i synen på fastighetsbörsen

Ekonomi/Finansiering I sin senaste fastighetsrapport konstaterar Handelsbanken att fastighetssektorn nu drar en lättnadens suck när räntesänkningar närmar sig och fastighetsmarknaden börjar tina upp i förhoppning om att ekonomin mjuklandar. Samtidigt är fastighetsbörsen fortsatt volatil och Handelsbanken räknar med att fastighetsvärderingarna ska skrivas ner under ytterligare ett antal kvartal framöver. Här berättar några av bankens experter mer om sin syn på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden idag och framåt.


Catena tar in 2,1 miljarder kronor genom en riktad nyemission.

Catena tar in 2,1 miljarder genom riktad nyemission

Ekonomi/Finansiering Catena genomför en riktad nyemission om cirka 2,1 miljarder kronor före emissionskostnader. Kapitalet är tänkt att finansiera investeringsmöjligheter.


Christina Nyman.

Handelsbanken fastighetsrapport: Upptining för bostadspriser och bostadsbyggande

Ekonomi/Finansiering Bostadspriserna kommer att börjar stiga framåt sommaren och bostadsbyggandet återhämtar sig. Samtidigt väntas utländska investerare komma tillbaka till aktiemarknaden och kapitalmarknaderna blir allt mer tillgängliga för fastighetsbolagen, enligt Handelsbankens nya fastighetsrapport.
– Allt hänger på att ekonomin mjuklandar, inflationen kommer ner och Riksbanken inleder räntesänkningar. Kan det gå? Ja, vi tror det, säger Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.


Svagt uppåt men för tidigt att tala om trendbrott. Så kan Boolis senaste boprisundersöking sammanfattas.

Bostadspriserna svagt uppåt i februari – men inget trendbrott

Ekonomi/Finansiering Bostadspriserna i Sverige steg i snitt 1,2 procent i februari, där lägenhetspriserna steg 0,9 medan huspriserna steg 1,4 procent. Det visar SBAB Booli Housing Price Index. Robert Boije, chefekonom på SBAB, menar dock att det är för tidigt att prata om ett rejält trendbrott.
– Med hänsyn tagen till hur bostadspriserna normalt brukar stiga denna period på året och andra tillfälliga effekter, pekar den underliggande trenden både i januari och februari på mer eller mindre stillastående priser.


Konkurserna nådde nya rekordnivåer under februari och byggbranchen är fortsatt särskilt drabbad.

Konkurserna på nya rekordnivåer under februari

Ekonomi/Finansiering Konkurserna fortsatte att vara på en rekordhög nivå i Sverige även under februari. Siffror från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe visar på att konkurserna steg 64 respektive 62 procent under månaden, jämfört med samma period 2023. Byggbranschen sticker återigen ut och där ökade konkurserna med 84 procent jämfört med februari 2023.


Fastighetsägarnas Sverigebarometer visar att det fortsatt är ansträngd ekonomi för många fastighetsägare.

Fortsatt ansträngd ekonomi för många fastighetsägare

Ekonomi/Finansiering 2023 blev ett tufft år på fastighetsmarknaden. Höga kostnader och fallande reallöner halverade bostadsbyggandet samtidigt som handeln med fastigheter minskade med drygt 60 procent. Förväntan om lägre räntor och starkare konjunktur ger hopp om en vändning under 2024. Under tiden fortsätter många fastighetsägare att kämpa med svag lönsamhet. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer, som presenteras i dag.


Patrik Stenman tror på en mix av kommunala kreditvärden och privat framåtanda.

Finansrådgivaren: "Ofta billigare för kommuner att äga fastigheten själv"

Ekonomi/Finansiering SBB-krisen har gjort diskussionen om kommuner och regioners fastighetsinnehav till en het potatis. Många politiker vill fortfarande sälja ut delar av beståndet istället för att äga och driva fastigheterna i egen regi. Patrik Stenman, finansrådgivare på Kommuninvest, menar dock att kommuner som tror att man tjänar på att sälja fastigheter och sedan hyra dem tillbaka begår tankefel.
– Man byter ett finansiellt åtagande mot ett annat, ofta sämre alternativ ur ekonomisk aspekt.


Ilija Batljan.

Ilija Batljan Invest vill ändra villkoren för sina gröna obligationer

Ekonomi/Finansiering Investmentbolaget Ilija Batljan Invest, som ägs av tidigare SBB-vd:n Ilija Batljan, vill genom ett skriftligt förfarande få obligationsinnehavare att ge samtycke till vissa ändringar av villkoren för bolagets seniora icke-säkerställda gröna obligationer.


Höjt bolånetak skulle öka skuldsättningen hos hushållen menar Finansinspektionen.

Finansinspektionen sågar regeringens förslag om höjt bolånetak

Ekonomi/Finansiering FI har fått i uppdrag av regeringen att ta ställning till en höjning av bolånetaket från 85 procent till 90 procent. Samtidigt föreslår regeringen att avdragsrätten för lån utan säkerhet, så kallade blancolån, ska fasas ut. Bedömningen är att en höjning av bolånetaket skulle leda till en högre skuldsättning hos hushållen och en ökning av de risker som hög skuldsättning medför. Det gäller även om ränteavdragen för blancolån tas bort.


Så vill utredaren Peter Larsson att man ska stimulera bostadsbyggande i norra Sverige.

Så ska bostadsbyggandet i norr stimuleras – fyra miljarder i kapitaltillskott

Ekonomi/Finansiering Under förra veckan lämnade utredare Peter Larsson in en delrapport om hur man ska kunna stimulera bostadsbyggandet i tillväxtorterna i Västerbotten och Norrbotten. Där kommer tre förslag på just de ekonomiska förutsättningarna – Fastighetssverige har tittat närmare på förslagen.


Chefsanalytiker på Nordea, Susanne Spector.

Nordea: Stockholm tappar mot resten av landet

Ekonomi/Finansiering Skillnaderna i tillväxt mellan olika delar av landet är fortsatt stora i spåren av pandemin, inflation och höga räntor. Läget är särskilt utmanande i Stockholm som tappar fart jämfört med resten av Sverige. Norrlandsregionerna går bäst med fortsatt urstarka arbetsmarknader. Detta visar Nordeas rapport Regionala Utsikter.


Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.

JLL:s expert: "Väldigt positivt på obligationsmarknaden just nu"

Ekonomi/Finansiering Inledningen av året har inneburit några bakslag för de korta och långa räntorna och sent som häromdagen kom det dåliga inflationssiffror från USA som påverkat den noterade delen av fastighetssektorn på ett negativt sätt. Men Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror ändå på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.


Alexandra Laurén på Grand Hôtels sceb i Spegelsalen under Stora Samhällsdagen i Stockholm, 7 februari.

Specialfastigheters vd: "Skriande behov av fängelser"

Ekonomi/Finansiering Alexandra Laurén, vd för Specialfastigheter, är bekymrad och lite orolig för hur hennes bransch ska möta framtidens behov. Hennes eget bolag mår bra, men segmentet säkerhetsfastigheter skulle kunna må bättre. Lösningen stavas "fler aktörer" och "bättre framförhållning".
– Ett hus står ju inte där helt plötsligt bara för att det finns ett skriande behov av det.


Vakansgraden minskar för Neobo

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Neobo, en avknoppning från SBB, redovisar hyresintäkter på 230 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2023 (204).


Roger Akelius blir ny huvudägare i Academedia.

Roger Akelius nya miljardinvestering – blir ny huvudägare i Academedia

Ekonomi/Finansiering Roger Akelius stiftelse Akelius Foundation förvärvar Mellby Gårds post på 24,4 procent av aktierna i utbildningsbolaget Academedia. Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 1,68 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.


Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten, tipsar om hur man skyddar fastigheter från kriminella gäng.

Så skyddar du fastigheter mot kriminella

Ekonomi/Finansiering Vård- och omsorgsföretag beskrivs som ett nytt affärsområde för kriminella gäng och fastigheter i segmentet används specifikt som verktyg för att begå ekonomisk brottslighet. För att stoppa det krävs mer samarbete, nya system och en kulturförändring. Det menar Sara Persson som är brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.


Balder tar in närmare 1,2 miljarder i nyemission

Ekonomi/Finansiering Balder har genomfört en riktad nyemission på cirka 1,17 miljarder kronor före emissionskostnader. Emissionen omfattar 18 miljoner B-aktier till teckningskursen 64,85 kronor, motsvarande en rabatt på 0,4 procent jämfört med måndagens stängningskurs. Tecknare i emissionen var AMF och Swedbank Robur.