Image

Sju procents konkursökning i maj

Ekonomi/Finansiering Maj månad redovisar en ökning i antalet företagskonkurser med 7 procent. Totalt gick 688 företag i konkurs, att jämföra med 641 stycken samma månad föregående år, enligt UC.
Publicerad den 5 Juni 2013
Roland Sigbladh. Bild: UC
Roland Sigbladh.

Många konkurser inom främst byggindustrin och handeln bidrog till ökningen.

– Näringslivet kännetecknas av blandade signaler just nu, och det gäller även konkursutvecklingen bland de svenska företagen. Svensk ekonomi står sig väl ur ett internationellt perspektiv och tillväxten ökade något under det första kvartalet. Samtidigt avvaktar näringslivet med större investeringar och exportföretagen har det tufft på den svaga internationella marknaden, något som i sin tur påverkar många underleverantörer. Den privata konsumtionen är även fortsatt motorn i ekonomin men en återhämtning på framför allt den europeiska marknaden är nödvändig för att svensk ekonomi ska ta fart igen, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

De största konkursökningarna under året återfinns inom privata tjänsteföretag, information och kommunikation, handeln samt byggindustrin. I maj månad har dock konkursökningstakten minskat inom de flesta branscher.

– Försäljningen inom detaljhandeln är en indikator på hushållens benägenhet att konsumera, och den senaste konkursstatistiken antyder en möjlig ljusning på marknaden. Men framför allt är det hotell- och restaurangnäringen som utgör ett positivt undantag och som under en längre tid har redovisat ett sjunkande konkursantal, säger Roland Sigbladh.

På regionbasis skiljer sig utvecklingen åt. I Stockholms län ligger antalet konkurser under rikssnittet. Företag inom byggindustrin klarar sig relativt bra i huvudstadsregionen, medan parti- och detaljhandeln har drabbats värre av konkurser. Tvärtom ser det ut i Västra Götaland och Skåne, där det framför allt är tufft för många byggföretag som kämpar med en otillräcklig efterfrågan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige