Image

Lindbäcks bygger student- och forskarbostäder i Luleå

Bygg/Arkitektur 280 lägenheter ska uppföras på den mark på universitetsområdet i Luleå som Akademiska Hus nu säljer till bygg- och fastighetsbolaget Lindbäcks. Inflyttningen sker etappvis med start höstterminen 2016.
Publicerad den 10 Februari 2015
Lindbäcks bygger 280 lägenheter i Luleå. Bild: Akademiska Hus
Lindbäcks bygger 280 lägenheter i Luleå.

Akademiska Hus och Luleå tekniska universitet (LTU) har formulerat en gemensam vision för den fortsatta långsiktiga utvecklingen av den fysiska universitetsmiljön. Att bereda plats för bostäder ses här som en avgörande faktor för att skapa ett ännu mer levande område.

– Nya bostäder mitt i universitetsområdet underlättar inte bara bostadssituationen för studenter och forskare i Luleå utan ökar också hela områdets attraktivitet, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

Placeringen av bostäderna ökar även förutsättningarna för etablering av livsmedelsbutiker, restauranger och annan service i närområdet.

– Att det finns bostäder för våra studenter är avgörande för hur attraktivt Luleå kommer att vara som universitetsstad i framtiden. Det är därför glädjande att se ett utvecklat samarbete mellan LTU, Akademiska Hus, kommunen och Lindbäcks för att finna lösningar på problemet, säger Johan Sterte, rektor vid LTU.

Lindbäcks köper genom sitt dotterbolag Lindbäcks Porsön AB marken av Akademiska Hus och planerar att bygga 280 lägenheter om 1-3 rum och kök.

– Luleå växer och stadens unga och studenter behöver bostäder. 280 bostäder är ett välbehövligt tillskott till de redan cirka 1 100 lägenheterna som vi idag äger och förvaltar på Porsön och Klintbacken. Vi ser positivt på samarbetet med universitetet, kommunen och Akademiska Hus och ser fram emot planer för fler studentbostäder framöver, säger Mikael Thorgren, affärsområdeschef på Lindbäcks.

De förberedande byggnadsåtgärderna kommer att påbörjas under hösten 2015. Första inflyttning i de nya studentbostäderna är beräknad till höstterminen 2016.

För Akademiska Hus är projektet del i en övergripande målsättning att aktivt bidra till byggandet av studentbostäder över hela landet. Enbart i studentstäderna Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå och Luleå medverkar Akademiska Hus till att mer än 6 000 studentbostäder ska kunna byggas på campus.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Arkitekten som blev bostadsentreprenör

Bostäder Milad Barosen är arkitekten som blev bostadsentreprenör. Som vd och medgrundare till co-livingaktören Allihoop vill han bidra till en mer flexibel bostadsmarknad. För Fastighetssverige berättar han om frustrationen över den trasiga bostadspolitiken och hur hans bakgrund i Iran tagit honom dit han är idag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY