Image

Järntorget bygger för kollektivboende på Kungsholmen

Bygg/Arkitektur Järntorget och Utopia Arkitekter har tilldelats en markanvisning för att bygga två hus med sammanlagt 25-30 Kombo-lägenheter i Stadshagen på Kungsholmen i centrala Stockholm.
Publicerad den 15 Juni 2015
Utopia har tagit fram Kombokonceptet. Bild: Utopia
Utopia har tagit fram Kombokonceptet.

Lägenheterna på cirka 140 kvadratmeter är från grunden utformade för kollektivboende för fyra till fem personer. Målsättningen är att komma igång med byggandet under 2018.

Kombo är ett koncept för kollektivboende framtaget av Utopia Arkitekter. I samarbete med Järntorget har man presenterat förslag för att uppföra hus med nyproducerade lägenheter optimerade för kollektivboende i både Sundbyberg och Stadshagen. I går fattade Exploateringsnämnden i Stockholms Stad beslut om att markanvisa projektet i Stadshagen.

Arbetet med Kombo tog sin början i tanken om att hitta andra vägar för att skapa prisvärda boenden än att bara pressa ner boyta, kvalitet och standard.

– Suget efter att bo kollektivt i Stockholm och andra storstäder är enormt. Konstigt nog har man varken från kommunernas eller byggbranschen sida hittills dragit några slutsatser av det i sin nyproduktion. Med Kombo gör vi just det och bygger från grunden för kollektivboende utan att kompromissa med vare sig tillgänglighet, kvalitet eller standard, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige