Image

Första spadtaget för nya tingsrätten i Lund

Bygg/Arkitektur På torsdag tas det symboliska första spadtaget för den nya tingsrättsbyggnaden som ska resas strax väster om Lunds centralstation.
Publicerad den 16 Februari 2016
På torsdag tas det första spadtaget för nya tingsrätten i Lund. Bild: Fojab
På torsdag tas det första spadtaget för nya tingsrätten i Lund.

Specialfastigheter uppför den nya tingsrätten åt Domstolsverket. Byggnaden, som blir cirka 10 500 kvadratmeter stor, kommer att ligga strax väster om Lunds centralstation och blir granne med kommunhuset Kristallen.

Medverkar vid spadtaget gör Åsa Hedenberg, vd på Specialfastigheter, Göran Lundahl, lagman Lunds tingsrätt och Niklas Sparw, Deputy head of NCC Building Sweden Division.

Tillsammans med övrig stadsutveckling och expansion väster om järnvägen utgör den en synlig och viktig del i den nya siluett som möter resenärer på väg till och från Lund. Byggnaden får ett modernt och stilfullt arkitektoniskt uttryck, samtidigt som den uppfyller de höga säkerhetskrav som tingsrättens verksamhet ställer.

Den nya tingsrätten beräknas stå klar i slutet av 2017 och blir ett välkommet tillskott för såväl stadsbilden som rättsväsendet i Lund. Fojab arkitekter har ritat byggnaden. Entreprenaden är ett partneringprojekt i samverkan med NCC där NCC i ett första skede bistår i projektering och planering. Specialfastigheter och Domstolsverket har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för den nya tingsrätten.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige