Image

Fastighetsbranschen öppnar för yrkesintroduktion för nyanlända

Sverige Arbetsgivarorganisationer och fackförbund i fastighetsbranschen har kommit överens om att utvidga yrkesintroduktionsavtalet. Därmed kan även nyanlända och personer över 25 år få yrkesintroduktion.
Publicerad den 19 Januari 2017

– Som många andra branscher har fastighetsbranschen stora rekryteringsbehov och brist på anställda med rätt kompetens. Att utvidga yrkesintroduktionsavtalet till att även innefatta nyanlända är ett sätt att tillföra ny kompetens till branschen, säger parterna i ett gemensamt uttalande.

Yrkesintroduktionen är en provanställning under sex till tolv månader som innehåller utbildning minst 25 procent av arbetstiden. Efter yrkesintroduktionen har arbetstagaren rätt att få ett intyg på genomförd utbildning. Tidigare har yrkesintroduktionsavtalet endast gällt för ungdomar mellan 15 och 24 år. Nu kan arbetsgivare alltså även anställa nyanlända samt personer som har fyllt 25 år men som varit arbetslösa i ett år.

De arbetsgivarorganisationer och fackförbund som står bakom det utvidgade yrkesintroduktionsavtalet är Fastigo, Almega Fastighetsarbetsgivarna, KFO, Fastighetsanställdas Förbund och Kommunal.

Yrkesintroduktionsavtalet gäller för:

• Ungdomar mellan 15–24 år som saknar erfarenhet av yrket.
• Ungdomar mellan 15–24 år som har varit arbetslös och inskriven på Arbetsför-medlingen i minst 90 dagar under en fyramånadersperiod.
• Fyllda 25 år och har varit arbetslös på heltid sedan tolv månader.
• Ny i Sverige och har en pågående etableringsplan hos Arbetsförmedlingen enligt lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.
• Ny i Sverige sedan max 36 månader och har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller i vissa fall på grund av anknytning.
• Ny i Sverige sedan 36 månader och har uppehållskort som anhörig till en EES-medborgare.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige