Image

Ebab bygger koncepthus – premiär i Eskilstuna

Bolag Ebabs första koncepthus Ligna byggs i Eskilstuna. - Vi tror att detta är exakt den lösning Sverige behöver: yteffektiva, trivsamma och prisvärda bostäder som kan uppföras snabbt och på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Alexander Lundvall, affärsutvecklare på Ebab Fastighetsutveckling.
Publicerad den 13 Oktober 2017
Ebabs koncepthus. Bild: Ebab
Ebabs koncepthus.

- Flerbostadshuset Ligna har en stomme och fasad helt i trä. Det har ett sedumtak och ett ”CoolRoof” vars lutning och funktion är anpassat för att ge optimala förutsättningar för solceller. Dessutom har huset konstruerats så att det ska gå att uppföra inom ramarna för redan existerande, ganska vanliga, detaljplaner, säger Alexander Lundvall.

Byggnaden består av två våningar plus loft och är 7,5 meter i byggnadshöjd. Detta betyder att det kan uppföras till och med på generösa villabyggrätter – detta i sin tur betyder att processen från planeringsstart till färdigt hus effektiviseras maximalt då inga ändringar i kommunens detaljplan behövs. Det är konstruerat i sektioner som går att utöka efter behov – lite som ett dragspel.

- Då hela huset är i trä behövs ingen betonggjutning, ovan grundplatta, vilket snabbar upp processen ytterligare. Vi vill erbjuda marknaden en lösning som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar, säger Alexander Lundvall.

I konceptet ingår inte bara själva byggnaden utan även lösningar på hur ytan runt huset kan disponeras. Här ingår till exempel odlingsmöjligheter för varje hushåll.

- Vi tror att det är lättare för människor att skapa en gemenskap om man har något att samlas kring. Det är helt enkelt roligare att prata om hur morötterna tagit sig i år än att bara säga hej i trapphuset, säger Alexander Lundvall.

Ebab har lagt stor vikt vid att planera lägenheterna så yteffektivt som möjligt – allt för att skapa bättre boendeekonomi. Går allt enligt plan kommer den första byggnationen ske i Munktellstaden i Eskilstuna. Byggstart beräknas till årsskiftet 2017/2018. Huset kommer få tio lägenheter i storlekarna 2-4 rum och kök.

Ebab-koncernen är en grupp konsultbolag som utvecklar fastigheter och driver värdeskapande projekt från idé till verklighet. Ebab genomför och driver kundprojekt för cirka tio miljarder kronor och sysselsätter cirka 250 personer.

Fakta Ligna
Beställare: C/O Properties
Lägenheter: 2, 3 och 4 rum och kök
Material, stomme och fasad: Trä
Tak: Sedum



- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige