Image
Norrköping.
Norrköping. Bild: Axel Ohlsson

Catella investerar en halv miljard i Norrköping

Transaktioner Catella investerar drygt 500 miljoner kronor för att utveckla logistikfastighet i Norrköpings kommun tillsammans med de tidigare ägarna av Royal Design. Transaktionen är villkorad av att bygglov beviljas.
Publicerad den 26 Juni 2020

Catella har sedan tidigare ett gemensamt bolag, Infrahubs AB, med de tidigare ägarna av Royal Design med det gemensamma målet att utveckla logistikfastigheter som inkluderar automatiserade processer för lagerhantering. Som ett första steg i detta samarbete har parterna på 50/50-basis i bolaget Infrahubs Entreprenad AB ("IEAB"), förvärvat markområde som uppgår till 170 000 kvadratmeter och syftet är att färdigställa en logistikfastighet om cirka 70 000 kvadratmeter. Fastigheten är fullt uthyrd till Postnord TPL AB och hyresavtalet löper på tio år. IEAB kommer att driva projektet med stöd av Catella och byggstart förväntas i september 2020.

Catella garanterar hyresavtalets genomförande gentemot Postnord. I det fall ytterligare kapital erfordras för att färdigställa Projektet har Claesson & Anderzén AB ("CA") tillika Catellas huvudaktieägare, lämnat en vederlagsfri ovillkorad förpliktelse att investera erforderligt kapital i IEAB i utbyte mot aktier i IEAB motsvarande investeringen. En investering i enlighet med lämnad förpliktelse kräver stämmobeslut i både IEAB och Catella enligt 16 kap. aktiebolagslagen (s.k. LEO-reglerna), eftersom CA anses vara närstående till Catella samt att delar av styrelsen i Catella även är aktieägare och ingår i styrelsen i CA. Stämmobeslut avseende investeringen enligt 16 kap. aktiebolagslagen kräver att aktieägare motsvarande 9/10 av antalet aktier och röster representerade på stämman i både IEAB och Catella beslutar att godkänna investeringen.
– Affären skall ses i perspektivet av att Catella avser att skapa fondprodukter inom bland annat logistikfastigheter. Vi ser goda möjligheter inom logistiksegmentet i form av avkastning och framtida produkter till våra kunder, säger Johan Claesson, tf vd för Catella.
– Infrahubs är expert på att skapa och bygga framtidens lager redan idag till våra kunder. Vi äger, designar, bygger och förvaltar stora och effektiva logistikanläggningar för morgondagens handel och distribution, säger Andreas Ekberg på Infrahubs AB.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige