Image

Akademiska Hus bygger hus för polisutbildning i Umeå

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus satsar 165 miljoner kronor i nybyggnationen som dessutom ska ge förutsättningar till effektivare resursutnyttjande och ökad samverkan mellan polisutbildningen och Umeå universitet.
Publicerad den 14 December 2015
Akademiska Hus bygger hus för polisutbildningen i Umeå. Bild: Akademiska Hus
Akademiska Hus bygger hus för polisutbildningen i Umeå.

Med de nya lokalerna kan polisutbildningen för första gången samla all sin verksamhet centralt mitt på Campus Umeå.

Polisutbildningen i Umeå har sedan starten år 2000 bedrivit utbildningen i lokaler på flera olika håll i staden. En samlokalisering och integrering med de övriga utbildningarna vid Umeå universitet har därför varit efterlängtad.

Med det nya polisutbildningshuset centralt på campus vill lärosätet möjliggöra nära samverkan i vardagen mellan personal och studenter, skapa bättre förutsättningar för möten och dialog mellan polisutbildningen och universitetets övriga utbildningar, samt ge polisstudenterna samma chans att ta del av campusnära resurser såsom universitetsbiblioteket och sporthallen IKSU.

– Vi är mycket nöjda med beslutet att ge polisutbildningen en egen byggnad, där de kan samla utbildning och forskning. Det ger ökade möjligheter till värdefull samverkan med universitetets övriga verksamheter. Det är också från vår sida en tydlig signal om att vi satsar på polisutbildningen som en del av Umeå universitet, säger rektor Lena Gustafsson.

Polisutbildningshuset kommer att byggas intill Norra Beteendevetarhuset och ska bestå av tre våningar. I lokalerna kommer det bland annat att finnas lärosalar, kontor och övningslokaler.

De nya lokalerna får en yta på cirka 6 200 kvadratmeter och innebär en investering på 165 miljoner kronor. I enlighet med Akademiska Hus hållbarhetsmål ska den nya byggnaden certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, förutom energianvändningen som ska ligga i nivå med Miljöbyggnad Guld.

– Vi är mycket glada över att få bygga lokaler för polisutbildningen på Campus Umeå. Det hjälper oss att förtäta och skapa ett mer levande campusområde och blir ett viktigt bidrag i utvecklingen av Universitetsstaden, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

Nybyggnationen för polisutbildningen är ett led i arbetet med att förverkliga den nyligen beslutade campusplanen, där vägen för hur universitets fysiska miljö ska utvecklas framöver pekas ut och flera kommande byggprojekt ingår. Byggstarten är planerad till februari 2016 och det nya polisutbildningshuset beräknas stå färdigt under hösten 2017.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige