Image
Leonie Selting anser att rättsfallet är "banbrytande" för framtidens fastigheter.

Skattejuristen om rättsfallet: "Det är en riktig bomb som slagit ner"

Bostäder Skatterättsnämndens besked kan ändra förutsättningarna för hela fastighetsbranschen.
– Rättsfallet gör det möjligt även för fastighetsbolag med kommersiella lokaler att göra en ombyggnad för tillfälliga boendeformer eller bygga nytt, säger skattejuristen Leonie Selting.


Hunnerup 1 förvärvades från Starwood av Hemfosa sommaren 2018, och placerades senare i Nyfosa.

Scius Partners och Nyfosa ruvar på lundensiska bostäder

Bostäder Stora planer för planområde om hela 17 hektar. Fastighetssverige berättar mer.


Andreas Hatzigeorgiou.

Inför byggsamtalen: Handelskammaren kräver att regeringen drar tillbaka skärpt amorteringskrav

Bostäder I dag håller regeringen samtal med aktörer för byggbranschen för att diskutera det fallande antalet byggstarter.
Stockholms Handelskammare uppmanar regeringen att ta ansvar för tidigare misstag och dra tillbaka åtminstone det skärpta amorteringskravet.
– Att det inte byggs lika många bostäder längre är starkt kopplat till att reglerna omöjliggör för stora grupper av människor att efterfråga en bostad. Här behöver regeringen vara självkritisk och ta ansvar för att utforma en politik som åtgärdar problemen, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.


Både antalet småhusaffärer och värdena i dem ökade under 2019.

Fler sålda småhus – och till högre värden

Bostäder Lantmäteriets årssammanställning visar att fastighetsöverlåtelserna ökade med hela 23 miljarder kronor under 2019 jämfört med året innan.


Peter Wiman.

"Vi kommer se utländska pensionsfonder köpa bredare"

Bostäder Vad ser Peter Wiman, analyschef på Savills, för risker med hyresfastigheter, hur ser han på frågan med egensatta hyror och vad tror han om den framtida utvecklingen av det utländska intresset för svenska bostadsfastigheter?


Marie Öhrström, chefsjurist vid Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarnas drag ska förebygga uthyrningar till kriminella

Bostäder Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta har lanserat en checklista för att förebygga att lokaler hyrs ut till kriminell verksamhet. För Fastighetssverige berättar Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström om orsakerna till initiativet och hur det är tänkt att vägledningen ska förbättra framtida uthyrningar.


Blooc och SHH Bostad bygger i Steninge Slottsby.

Blooc och SHH Bostad bygger i Steninge Slottsby

Bostäder Nyligen tecknades avtal mellan bostadsutvecklaren Blooc och SHH Bostad om ett nytt bostadsprojekt i Steninge Slottsby Sigtuna, som de har för avsikt att utveckla tillsammans. Brf Slottsträdgården omfattas av omkring 32 stadsradhus ritade av arkitekterna på Blooc.


Flygfoto över Brämaregården.

Duo får ny chans i expansivt område

Bostäder Två bolag får ny chans på segdragna projekt på Hisingen. Fastighetssverige berättar mer.


Magnus Andersson

Aros: Slutsålt på Gärdet före färdigställande

Bostäder Aros Bostad har sålt samtliga lägenheter i bostadsprojektet Tegeludden 16 på Gärdet i Stockholm. Projektet, som närmar sig färdigställande, är Aros Bostads tredje bostadsprojekt inom samma geografiska område.


Bjurfors får försäljningsuppdrag för Balder i Göteborg och Kungälv.

Bjurfors får försäljningsuppdrag av Balder i Göteborg

Bostäder Bjurfors har i ett nytt samarbete med Balder fått förtroendet att förmedla två projekt om totalt 420 bostäder – dels 300 bostäder vid klassiska Heden i hjärtat av Göteborg, dels 120 bostäder i Kungälvs anrika 1600-tals stadskärna. Säljstart för de båda projekten beräknas preliminärt till sommaren 2020 med tillträde under 2022.


Illustration.

Norrmän växlar upp i Skåne – köper loss mark för nytt brf-projekt

Bostäder Tar hem markanvisning men tvingas byggstarta innan avtal undertecknas. Fastighetssverige berättar mer.


Helena Klåvus.

Så påverkar e-handeln bostadsrättsföreningar

Bostäder Butiksdöden och en blomstrande e-handel är uttryck som blivit allt vanligare. Men hur påverkar det egentligen boende i en bostadsrättsförening när allt fler får tillgång till fastighetens portkod? SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB redogör för hur e-handelns framfart kan komma att påverka bostadsrättsägares framtid.


Efter bestraffningen av AB Framtiden – där byggs bostäderna i Göteborg 2020

Bostäder Trots att Göteborgspolitikerna strukit fyra av AB Framtidens bostadsprojekt från startplanen 2020 ligger mer än 6 000 bostäder i stadens pipeline. Här är hela listan.


Liza Nyberg.

Ny rapport: Svenskarna missnöjda med bostadsutvecklingen

Bostäder Bostadsmarknaden är en vanligt förekommande samtalspunkt i samhällsdebatten. Men hur ser egentligen svenskarna på utveckling?


Bopriserna i Göteborg steg med tre procent under 2019.

Boprislyft på tre procent i Göteborg – här är områdena med bäst utveckling

Bostäder Efter det breda prisfallet hösten 2017 återhämtade sig den svenska bostadsmarknaden med besked under 2019. För riket som helhet ökade priserna med 3,8 procent perioden december 2018 – november 2019. I centrala Göteborg klättrade priserna inte fullt lika mycket, men landade ändå på 3 procent. Kvadratmeterpriset låg i genomsnitt på 60 389 kronor. Ett snittpris som dämpades något efter sommarens toppnotering på 62 488 kronor, enligt Bjurfors.


Mäklarpanelen: Stillastående bostadspriser 2020

Bostäder Under 2019 har bostadspriserna varit stabila med små uppgångar på risknivå. Kommer 2020 se likadant ut? Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att en majoritet av mäklarna tror på stillastående priser under nästa år, tre av tio tror på prisuppgång och väldigt få på en nedgång. Mäklarna i Stockholm och Malmö är mest optimistiska och det är i storstäderna efterfrågan ökar mest i december.


Bonava startar produktion av 53 hur strax norr om Kungälv.

Bonava startar produktion av 53 hus i Kareby

Bostäder Bonava startar produktion av 53 hus strax norr om Kungälv. De första bostäderna förväntas resultatavräknas och överlämnas till kund från och med det första kvartalet 2021.


Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, berättar om läget för bostadsbyggandet i landet.

Boverket: "Byggtakten kommer inte klara att möta behovet"

Bostäder Bostadsbyggandet i landet har stabiliserats betydligt efter det kraftiga fallet under 2018. Men fortfarande byggs det betydligt färre än de 64 000 bostäder som Boverket bedömer behöver byggas årligen. Fastighetssverige berättar mer om läget på bostadsmarknaden.


Exempel på hur konceptet Start Living kan se ut i utformningen trädgårdsstad.

Så tar Obos nästa steg med sin fabriksproduktion

Bostäder Bostadsutvecklaren Obos tar sitt koncept för nybyggda bostäder till nästa nivå. Fastighetssverige berättar mer.


Britta Blaxhult, blev nyligen utsedd till vd för Selvaag Bostads svenska bolag.

Första markanvisningen till Selvaag Bostad

Bostäder Exploateringsnämndens möte den 12 december beslutade att ge en markanvisning för 85 lägenheter till Selvaag Bostad i Årstafältet etapp 5.