Image
Annie Carlefred, hyresrättansvarig på Bonava och Lisa Hybbinette, partner på Roschier advokatbyrå, är kritiska till hovrättens beslut

"Ett märkligt beslut" – kritik mot hovrättens beslut om presumtionshyra

Juridik Att hovrätten i två olika fall tagit beslut om en beräkningsmodell för hyreshöjningar av presumtionshyror har upprört många känslor. I en debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan gick representanter från fastighetsbranschen ut och kritiserade vilka konsekvenserna kan bli både på kommande hyresförhandlingar – och på längre sikt i byggandet av hyresrätter. Fastighetssverige har djupdykt i de upprörda åsikterna om hovrättens agerande.


BoKlok vill etablera sig i Köping

BoKlok satsar i Köping

Bostäder I området Västra Sömsta i Köping är BoKlok ny bostadsutvecklare och först ut att lämna in bygglov för området med 40 radhus och parhus i bostadsrättsform. Byggstart är planerad till efter sommaren, med beräknad inflyttning hösten 2024.


Botrygg inför räntegaranti för att stötta bostadsrättsköpare.

Botrygg inför räntegaranti för att stötta bostadsrättsköpare

Bostäder Den senaste tidens räntehöjningar har lett till att många bostadsrättsköpare riskerar höjda föreningsavgifter. Trots att kostnadskalkyler och ekonomiska planer hade en god räntemarginal vid tidpunkten för upprättandet har den senaste tidens räntehöjningar inneburit att många föreningars räntekostnader överstiger de budgeterade. Botrygg har därför kompletterat sitt trygghetspaket med en räntegaranti i alla bostadsrättsprojekt som är under uppförande.


SBAB:s Robert Boije.

Överskottet av nya hyresrätter tilltar – dramatiskt minskad efterfrågan på nya bostäder

Bostäder Under det första kvartalet i år fanns för första gången sedan SBAB började följa balansen i nyproduktionen av bostäder ett överskott på hyresrätter för Sverige som helhet. Under kvartal två ökade detta överskott markant till följd av en kraftig nedgång i den köpkraftsberäknade efterfrågan på nyproducerade bostäder.


Michael Carlsson, vd på HSB Malmö.

Eon höjer fjärrvärmepriset med 20 procent – HSB Malmö tar avstånd

Bostäder HSB Malmö fick under tisdagen den 13 september information från Eon att de planerar att höja fjärrvärmepriset med 20 procent för fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar i Malmö och Burlöv. Höjningen ska träda i kraft från den 1 januari 2023.


Jeff Fastigheter har fått en markanvisning för 130 bostäder i Skärholmen. Projektet befinner sig i detaljplaneskedet och bilden är den nuvarande illustrationen.

Doldis får markanvisning i Stockholm

Bostäder Bolaget ska bygga 130 nya bostäder i Skärholmen. Fastighetssverige berättar mer om projektet som tidigare innehöll ytterligare en byggherre och fler bostäder.


Det nya bostadsområdet Skogsvallen i Linköping.

NCC bygger 99 hyreslägenheter i Linköping

Bostäder NCC ska tillsammans med Boet Bostad bygga ett nytt kvarter med 99 hyreslägenheter i det nya bostadsområdet Skogsvallen i Linköping. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 115 miljoner kronor.


Hanna Larsson, bostadspolitisk expert, Sveriges Allmännytta.

Bostadsfrågor alltjämt i det politiska baksätet

Bostäder Valdagen är inte långt borta och under gårdagens event Fastighetskvinnan analyserade Hanna Larsson, bostadspolitisk expert på Sveriges Allmännytta, det politiska läget utifrån bostadsfrågorna. Hon berättade bland annat varför ämnet återigen lär hamna i skymundan efter valet.


Visionsbild för det kommande Västerbro.

Riksbyggen förvärvar fastighet i Lund för cirka 150 nya bostäder

Bostäder Fler bostäder för unga i Lund. Genom att förvärva fastigheterna Verkstaden 4 och 10 i Lund kan Riksbyggen börja planera för cirka 150 nya lägenheter i utvecklingsområdet Västerbro. Framför allt är det unga vuxna, vuxna utan barn och personer mitt i livet som är målgruppen för Riksbyggens planerade satsning.


Karlatornet.

Serneke utrustar Karlatornets lägenheter med smart hemsystem

Bostäder Schneider Electric ingår ett exklusivt samarbete med Serneke och Bravida när bostäderna i den 245 meter höga flaggskeppsbyggnaden Karlatornet utrustas med smart funktionalitet.


Robert Boije.

Chefsekonomen: "Prisraset på bostäder kan hamna runt 20 procent"

Bostäder SBAB:s chefsekonom Robert Boije flaggar för att prisraset på bostäder kan hamna runt 20 procent framöver. Under Fastighetssveriges senaste event berättade han mer om hur bostadsmarknaden hanterar den nya verkligheten med inflation och stigande räntor och hur länge bostadsmarknaden kan stå emot all utmaningar.


Bostadsköpkraften fortsätter sjunka

Bostäder Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, sjunker andra kvartalet. Boindex för riket som helhet sjönk till 102 från 106, vilket var fjärde kvartalet i rad med nedgång


Nordea ser nu större boprisfall

Bostäder De svenska hushållen anpassar sig till stigande utgifter och räntorna har ännu inte klättrat klart, vilket gör att Nordea justerar ned sin prognos för bopriserna. De väntas nu falla med 15 procent från topp till botten, det skriver en av bankens analytiker i en kommentar.


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Norden.

Minskat förvaltningsresultatet för Studentbostäder

Bolag Studentbostäder i Norden redovisar ett lägre förvaltningsresultat under andra kvartalet, jämfört med samma period året innan.


Johanna Frelin, vd på Riksbyggen och Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Riksbyggen: Långsiktighet behövs när bostadsbyggandet minskar

Bostäder Antalet påbörjade bostäder minskade med cirka 11 procent under första halvåret, jämfört med samma period 2021, enligt siffror från SCB. Behovet av fler bostäder är fortfarande stort och nu behövs långsiktighet både från bostadsutvecklare och politik för att hålla igång byggandet.


Bostadsbyggnadet minskade första halvåret enligt SCB:s senaste statistik.

SCB: Bostadsbyggnadet minskade första halvåret

Bostäder Under första halvåret påbörjades byggandet av cirka 31 050 nya bostadslägenheter, vilket är en minskning med 11 procent från första halvåret 2021. Det visar preliminär statistik från SCB.


Det är fortsatta prisnedgångar på bostadsmarknaden.

Fortsatta nedgångar på bostadsmarknaden

Bostäder I juli sjönk priserna på bostadsrätter med -4 procent och villapriserna med -1 procent i riket som helhet. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -2 procent medan villorna ligger på +1 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.


SEB:s boprisindikator sjönk ytterligare i augusti.

SEB:s boprisindikator sjönk ytterligare i augusti

Bostäder SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -42 i augusti jämfört med -27 i juli.


Boprisförväntningar på ny rekordlåg nivå.

Boprisförväntningar på ny rekordlåg nivå

Bostäder Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet fortsätter att sjunka i augusti, till en ny rekordlåg nivå. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt som tagit del av Hemnets köparbarometer.


Claes Kjellander rasar över tomträttsavgälderna i Stockholm.

Rasar mot tomträttsavgälden: "oetiskt och oskäligt"

Bostäder Mer än 2 000 bostadsrättsföreningar i Stockholm betalar årligen tomträttsavgälde till staden. Ett förslag om att sänka friköpspriset till 85 procent av marktaxeringsvärdet ligger på Exploateringsnämndens bord. Men det förslaget ger man inte mycket för i föreningen Tomträttsuppropret.
– Att erbjuda 15 procent rabatt på ett markvärde som vida överstiger vad som är möjligt för en bostadsrättsförening att betala blir som att "pinka i havet", säger Claes Kjellander, ordförande i föreningen Tomträttsupproret.