Image
Fredrik Arpe, till vänster, tar över efter Tommy Johansson.

Avhoppade vd:n: "Bra tajming just nu"

Bolag Svenska Nyttobostäder gör en snabb förändring i vd-rollen när Tommy Johansson omedelbart får lämna och ersätts av styrelsemedlemmen Fredrik Arpe som tillförordnad vd. När Fastighetssverige pratar med Tommy Johansson och ordföranden Emma Norberg är de båda fåordiga kring den hastiga förändringen, men försäkrar att den senaste tidens kontroverser kopplade till bolaget inte har påverkat beslutet något.


Säkerhetschefen på Stockholmshem, Maria Deronius.

Stockholmshem drabbades av två sprängningar: "Det blir en obehaglig rutin"

Bostäder Stockholmshem har under årets första månad drabbat av inte mindre än två sprängningar i deras fastigheter – en i Rågsved och en i Bagarmossen. Maria Deronius, säkerhetschef på bolaget berättar för Fastighetssverige om det långtgående arbetet de har för att öka tryggheten och om den rutin de övat på både i skarpt läge och årligen.


Mäklarpanelen ser ett trendbrott.

Mäklarpanelen: Trenden är sval på nyproduktion

Bostäder Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar ett möjligt trendbrott på bostadsmarknaden. Fördelen för köparna minskar sedan i december och den stärkta efterfrågan är främst tydlig i storstäderna. Det är en annan känsla på bostadsmarknaden efter årsskiftet men det är det återstår att se om det är en ihållande trend, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


Eric Hansson till Stockholms studentbostäder – klar som ny förvaltningschef.

Han blir ny förvaltningschef för Stockholms studentbostäder

Bolag Stockholms studentbostäder förstärker organisationen med Eric Hansson som tillträder tjänsten som förvaltningschef 1 februari. Eric har över tio års erfarenhet av olika chefsroller hos Akelius och Heimstaden.


Tommy Johansson får lämna som vd för Svenska Nyttobostäder.

Tommy Johansson lämnar som vd för Svenska Nyttobostäder

Bolag Styrelsen i Svenska Nyttobostäder har kommit överens med Tommy Johansson om att han lämnar positionen som verkställande direktör i bolaget. Styrelsen har utsett Fredrik Arpe till tillförordnad verkställande direktör.


Ny Nabo-rapport: 40 procentiga höjningar för bostadsrätter.

Ny analys visar att bostadsrätters avgifter behöver höjas med över 40 procent

Bostäder Bostadsförvaltaren Nabo har genomfört en omfattande analys som visar att bostadsrättsföreningar behöver höja avgifterna avsevärt i genomsnitt, beräknat utifrån inflationstakten, högre räntor och de avsättningar som krävs av föreningarna för planerat underhåll. Mest påverkade är föreningar som inte höjt avgiften de senaste åren, inte har satt av pengar kopplat till sin underhållsplan och har hög skuldsättning.


Hans Wallenstam.

Wallenstam höjer hyran mer i Göteborg än i Stockholm

Bostäder Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har enats om en hyresöverenskommelse för Göteborg. Hyresgästerna får tackla en högre hyresökning än i huvudstaden.


Besqabs vd Carola Lavén om bolagets beslut att återbetala en stor obligation i förtid.

Bakgrunden till Besqabs drastiska drag – så vill de kunna agera

Bolag Besqab har känt av tvärniten på bostadsmarknaden på ett betydande sätt och bara några dagar innan Q4-rapporten ska presenteras flaggar bolaget för att man kommer göra en preliminär förlust för 2022 på 630 miljoner kronor. Bolaget har beslutat att genomföra en nyemission som ska inbringa över 800 miljoner kronor och gå til att återbetala en obligation som förfaller i maj 2024. Här berättar vd:n Carola Lavén mer om det senaste draget och hur bolaget vill positionera sig på marknaden framöver.


Gotlandshems vd Joakim Martell.

Gotlandshem saknar besked om bostadsrätter: "Det var bättre än ett nej i alla fall"

Bostäder Stora eftersatta fastighetsunderhåll som kommer kosta Gotlandshem minst två miljarder kronor. Samtidigt som tillförseln av nya hyresrätter är låg. Lösningen som Gotlandshem landat i är att i samband med förtätningen av ett område samtidigt bygga bostadsrätter för att till viss del finansiera nyproduktionen.


Fler förrådsinbrott tvingar fastighetsbranschen att tänka nytt.

Fler förrådsinbrott tvingar fastighetsbranschen att tänka nytt

Bostäder Tjuvarna har anpassat sig efter våra pandemivanor och slår allt oftare till mot källare och vindar istället för bostäder. Antalet förrådsinbrott ligger idag på den högsta nivån på över 20 år. Så här anpassar sig ett antal av landets fastighetsägare efter tjuvarnas nya brottsfokus.


Det lokala fastighetsbolaget RE Fastigheter vill bygga mer bostäder i stadsdelen Tannefors som ligger strax öster om Linköpings centrum.

Lokal doldis gör nytt försök med bostadssatsning

Bostäder I stadsdelen Tannefors strax öster om Linköpings stadskärna har fastighetsbolaget RE Fastigheter under lång tid velat bygga bostäder, men hindrats av bullernivåerna från flygverksamheten på Saab-fältet. Bullersituationen har dock förändrats och nu vill bolaget göra ett nytt försök genom att inleda ett detaljplanearbete. Fastighetssverige berättar mer.


MKB bygger 192 bostäder i Södra Nyhamnen.

Efter tre år – grönt ljus för MKB bostäder i Södra Nyhamnen

Bostäder Mer än tre år efter förvärvet av fastigheten Godsfinkan 3 i Södra Nyhamnen kan MKB äntligen starta nyproduktion av 192 nya hyresbostäder. Förseningen beror på överklagande av entreprenaden.


Hyresgästföreningen demonstrerade mot orättvis bostadspolitik.

Hyresgästföreningen demonstrerade mot orättvis bostadspolitik

Bostäder I fredags gjorde Hyresgästföreningen och klimatorganisationen Fridays for Future gemensam sak när de i fem städer demonstrerade mot både klimatpolitiken och bostadspolitiken. Fastighetssverige besökte manifestationen i Göteborg och fick en pratstund med Hyresgästföreningens ordförande, Marie Linder.


Förändringar i Svenska Nyttobostäder.

ALM Equity initierar förändring av Svenska Nyttobostäders kapitalstruktur och finansieringsmodell

Bolag ALM Equity har efter dialog med styrelsen i Svenska Nyttobostäder och ett antal andra ägare i Nyttobostäder tagit fram ett förslag att omvandla kapitalstrukturen och finansieringsmodellen i Nyttobostäder.


Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Regeringen kartlägger länsstyrelsernas insatser för ökat bostadsbyggande

Bostäder Det behöver byggas fler bostäder över hela landet skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande. Regeringen ger därför länsstyrelserna i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja ett ökat bostadsbyggande.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB har flyttat poster i Heba och Studentbostäder till eget bolag

Bolag De stora aktieposter som mäklades i fastighetsbolagen Heba och Studentbostäder under torsdagen tillhör SBB. Men det handlar inte om någon försäljning utan istället flytt av positionerna från Nordea till SBB. Det uppger SBB:s vd Ilija Batljan till Dagens industri, något som återges av Nyhetsbyrån Direkt.


Robin Berkhuizen, vd för Emrahus.

Ambitiöst LSS-boende det första i sitt slag

Bostäder Ett LSS-boende i Landskrona kan bli första byggnaden i Sverige med dubbel certifiering som miljöbyggnad och passivhus. Bakom satsningen står bolaget Emrahus och här berättar vd:n Robin Berkhuizen mer om boendet för Fastighetssverige.


Ebba Busch och Johanna Bjurskog.

Riksbyggen vill ha svar om el- och gasstödet

Bostäder Riksbyggen har tillsammans med branschkollegor skrivit två öppna brev till statsrådet Ebba Busch om att el- och gasstöden ska omfatta även bostadsrättsföreningar. Fastighetssverige har pratat med fastighetsbolagets bostadspolitiska expert, Johanna Bjurskog, om saken.


Kirunabostäders vd Mikael Pudas ser framemot att de nya kvarteren blir klara under våren.

Kirunabostäders vd: "Det är ett jäkla pusslande"

Bostäder Under 2023 kommer flertalet bostadskvarter i Kirunas nya centrum färdigställas och börja bjuda in till inflyttning. Bara i år ska nästan 300 lägenheter förmedlas från det samarbete som Kirunabostäder haft med LKAB. Vd Mikael Pudas berättar om hur de har fått växla upp verksamheten och hur samarbetet med LKAB har fungerat.


Kvarteret Femöringen byggstarts under första kvartalet 2023.

Aros Bostad erhåller bygglov i Solna

Bostäder Aros Bostadsutveckling har erhållit bygglov för 213 bostäder i kvarteret Femöringen i Solna. Byggstart planeras till första kvartalet 2023.