Image
Urban Edenströms Stronghold säljer Datscha till Real Capital Analytics.
Urban Edenströms Stronghold säljer Datscha till Real Capital Analytics. Bild: Niclas Liedberg

Stronghold säljer Datscha till Real Capital Analytics

Bolag Stronghold Invest AB säljer Datscha till amerikanska Real Capital Analytics (RCA). Fusionen kommer att kombinera Datschas tekniska färdigheter att koppla samman komplexa offentliga och privata datauppsättningar med RCAs globala räckvidd i Nordamerika, Europa och Asien. Transaktionen är en av de största M&A-affärerna inom proptech i Europa under 2019.
Publicerad den 12 December 2019

Datschas prisbelönta mjukvarutjänst har blivit en standard för fastighetsmarknaden i Sverige och Finland och introducerades nyligen i Storbritannien. RCA:s globala nätverk med starka relationer med fastighetsinvesterare, mäklare och långivare kommer att bana väg för Datscha att utöka sitt plattformserbjudande till nya marknader. RCA är globalt känt inom investerings- och transaktionssidan i fastighetsbranschen med fastighetsdata från mer än 100 länder. Data ligger i framkanten av RCAs verksamhet – efter att ha registrerat över 18 biljoner dollar i kommersiella fastighetstransaktioner kopplade till över 200 000 investerare och långivarprofiler. Det är ett privatägt företag med huvudkontor i New York City med kontor i San Jose, London och Singapore.

– Vi grundade Datscha för 20 år sedan och det har varit en väldigt inspirerande resa. Nu är det dags för ett nytt kapitel och sammanslagningen med RCA öppnar upp en helt ny rad av möjligheter på en global scen. Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder, säger Urban Edenström, grundare av Datscha och grundare och vd för Stronghold Invest AB.

Datscha kommer att fortsätta verka under sitt eget varumärke och Jacob Philipson, styrelseordförande och tidigare vd på Datscha, kommer att fortsätta som rådgivare för RCA.

– Både RCA och Datscha har etablerat sig på marknaden som en följd av integriteten i sin data samt den höga kundnöjdheten. Båda företagen har även en historia av innovation och den kombinerade tekniska och analytiska kompetensen hos medarbetarna kommer att vara en stark tillgång, säger Robert M. White, Jr, vd och grundare av Real Capital Analytics.

– RCA är den perfekta ägaren. Att kombinera Datschas tekniska strategi med RCA:s globala närvaro och datatillgångar kommer att möjliggöra något som ingen tidigare har gjort på marknaden, säger Jacob Philipson, styrelseordförande, Datscha.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige