Image
Gustaf Segerborg.
Gustaf Segerborg. Bild: Polar Structure

Randviken säljer fem fastigheter och förvärvar en

Transaktioner Randviken Fastigheter har i två separata transaktioner ingått bindande avtal om att avyttra fem fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 86 miljoner kronor före avdrag för latent skatt. Det överenskomna fastighetsvärdet överstiger de senaste externvärderingarna med åtta procent. Randviken har även, genom det nybildade JV-bolaget Verfast AB, förvärvat en fastighet i Skellefteå för 26 miljoner kronor.
Publicerad den 22 Februari 2022

Fastigheterna som avyttrats är belägna i Stockholm, Upplands Väsby och Nyköping. Köparna är Estea Omsorgsfastigheter respektive Huvudgatan Fastigheter. Den uthyrningsbara arean uppgår till cirka 2 600 kvadratmeter och den årliga hyresintäkten uppgår till cirka 3,6 miljoner kronor. Fastigheternas primära användning är vårdboende och butik.

Det överenskomna fastighetsvärdet om 85,8 miljoner kronor överstiger de senaste externvärderingarna med cirka åtta procent och kommer att leda till en positiv realiserad värdeförändring under det första kvartalet 2022 då frånträde sker. De avyttrade fastigheterna är Stockholm Fjällhavren 3 & 4, Stockholm Påskliljan 1, Upplands-Väsby Vatthagen 1:110 och Nyköping Järnhandlaren 3.

Randviken har inom ramen för det nybildade JV-bolaget Verfast AB, som Randviken äger till 70 procent, förvärvat fastigheten Sömmerskan 6 i Skellefteå till ett underliggande fastighetsvärde om 25,5 miljoner kronor före avdrag för latent skatt. Fastigheten är av karaktären lager/lätt industri och är belägen i ett väletablerat verksamhetsområde invid E4:an. Säljare är Grafiska Huset Norr AB.

Den uthyrningsbara arean uppgår till cirka 2 400 kvadratmeter. Den årliga hyresintäkten uppgår till cirka 2,0 miljoner kronor och den genomsnittliga återstående hyreskontraktslängden är 4,3 år. Tillträde av det fastighetsägande bolaget kommer att ske under första kvartalet 2022 och förvärvet finansieras med egna medel.

– Vi genomför härmed en mindre renodling av fastighetsbeståndet genom att avyttra ett antal icke strategiska tillgångar. Glädjande nog sker försäljningarna till nivåer som överstiger vad vi har fastigheterna värderade till i våra böcker. Likviden från försäljningarna kommer i första hand att användas till nya fastighetsförvärv. Nu när vi avyttrar fastigheter känns det extra roligt att vi samtidigt gör vårt första förvärv i Norrland och att vi officiellt är igång med JV-bolaget Verfast som vi hoppas kunna växa framöver, säger Gustaf Segerborg, vd för Randviken.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige