Image
Ikhlas Ramadan är arbetsledare för kvinnorna som har tagit över skötseln av MKBs fastigheter i Bellevuegården.
Ikhlas Ramadan är arbetsledare för kvinnorna som har tagit över skötseln av MKBs fastigheter i Bellevuegården. Bild: Gugge Zelander

MKB anställer långtidsarbetslösa kvinnor

Bolag MKB i Malmö har anställt fem långtidsarbetslösa kvinnor som ska arbeta med fastighetsskötsel. Satsningen ska ge ökad trygghet och trivsel i bostadsområdet Bellevuegården. En dag i veckan får kvinnorna också undervisning i svenska.
Publicerad den 23 November 2018

För att öka tryggheten i Bellevuegården genomför MKB en satsning där kvinnor, boende i området, får ansvaret för skötseln av trapphus, tvättstugor och gårdar. Kvinnorna är anställda av MKB på heltid under ett års tid och målet är att kvinnorna efter tiden hos MKB ska kunna få motsvarande arbete hos andra arbetsgivare. Arbetet i fastigheterna varvas med undervisning i svenska.

– Detta är en satsning med många vinnare. Kvinnornas arbete är viktigt för hela området. Främst handlar det om att alla som bor i Bellevuegården ska uppleva en ökad trygghet och trivsel. Samtidigt ser vi detta som en satsning på jämställdhet. Vi vill ge kvinnor möjlighet att bli förebilder för sina barn och för andra kvinnor i området. Därtill kommer de samhällsekonomiska vinsterna när kvinnorna går från arbetslöshet till arbete, säger Anna Lilja, fastighetschef hos MKB Fastighets AB.

Initiativet är en del i en större satsning på trygghet och sociala investeringar som MKB gör.

Fakta: MKB har anställt fem långtidsarbetslösa kvinnor från Bellevuegården för inre och yttre skötsel av ett antal bostadshus i området. Kvinnorna är anställda av MKB på heltid under ett års tid. Arbetet i fastigheterna varvas med undervisning i arbetssvenska. Målet är att kvinnorna efter året hos MKB ska kunna få anställning för motsvarande arbete hos andra arbetsgivare. Om satsningen faller väl ut är planen att utöka till andra MKB-områden och även att söka samarbete med andra fastighetsägare. Insatsen är ett pilotprojekt inom en planerad, omfattande satsning på trygghet och sociala investeringar om 100 miljoner kronor. Satsningen är ett resultat av den reavinst som MKB gjorde genom försäljningen av fastigheter till Rosengårds Fastighets AB.
Förebild är det pågående initiativet "Qvinna i Botkyrka", som är en arbetsmarknadsinsats och jämställdhetssatsning som sedan ett par år drivs av kommunägda Botkyrkabyggen med gott resultat.
"Biljett till framtiden" är ett övergripande namn på olika satsningar som MKB gör, vars syfte är att på sikt få fler personer i arbete och att bli självförsörjande. Utöver "Jobb nära hemmet" stöttar MKB läxhjälp och mentorskap på ett antal skolor i Malmö samt Cykelskolan (vuxna lär sig cykla) tillsammans med Cykelfrämjandet och Malmö stad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsjätte tar nästa steg mot omvandling i central pärla

Bolag Wihlborgs har planer på att slopa bostäder för ett nytt kontorsprojekt i attraktiv hubb. Nu kan nyckelavtal vara nära att godkännas. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY