Image
Östersund.
Östersund. Bild: Klarabo

Klarabo köper hyresrättsportfölj från Niam

Transaktioner Klarabo har tecknat avtal om förvärv av en bostadsportfölj av Niam i Östersund om sammanlagt 877 hyreslägenheter. Förvärvet görs till ett underliggande fastighetsvärde om 890 mkr och är det enskilt största KlaraBo genomfört som noterat bolag. Efter avdrag för latent skatt genomförs transaktionen till cirka 13 850 kr/kvm. Den sammantagna ytan uppgår till cirka 62 000 kvm, varav 96 procent är bostadsarea.
Publicerad den 15 Juli 2022

Beståndet är fullt uthyrt och är beläget i centrala Östersund samt stadsdelsområdena Frösön, Odensala och Torvalla. Förvärvet ökar KlaraBos intjäning med 15 procent jämfört med intjäningsförmågan andra kvartalet 2022. Hyresvärdet uppgår till cirka 65 mkr och består i princip uteslutande av bostadsintäkter där snitthyran för lägenheterna i beståndet uppgår till 964 kr/kvm, vilket ger goda förädlingsmöjligheter i enlighet med KlaraBos affärsmodell.

Östersund är Norrlands fjärde största stad med cirka 65 000 invånare i kommunen. I samband med förvärvet avser KlaraBo etablera eget förvaltningskontor på orten.

– Jag är glad att genomföra ett förvärv av denna omfattning samtidigt som vi etablerar oss på en ny ort för tredje gången i år. Östersund är en stabil och växande universitetsstad som passar väl in i vår tillväxtstrategi och jag ser fram emot att välkomna våra nya hyresgäster till KlaraBo, säger Andreas Morfiadakis, vd för Klarabo.

Förvärvet finansieras med banklån med en löptid på tre år med en fast ränta uppgående till totalt 1,4 procent samt befintlig kassa. Klarabo övertar krediterna från säljaren och har erhållit ett slutligt kreditbeslut men affären är villkorad av att ett låneavtal ingås på villkoren enligt kreditbeslutet före tillträdet, vilket är planerat till den 30 september 2022.

Klarabo som bolag finansieras uteslutande genom banklån och egna medel och kommer efter förvärvet ha en belåningsgrad som uppgår till 49 procent. Den genomsnittliga räntan uppgår till 2,16 procent och KlaraBos räntebindningstid samt kreditbindningstid uppgår till 2,58 respektive 2,96 år efter förvärvet. KlaraBos kassa uppgår till cirka 360 mkr efter förvärvet samt kreditfaciliteter om totalt drygt 1 300 Mkr.

– Vi har sedan tidigare en stark balansräkning med en stor kassa från noteringen i december. I kombination med kreditfaciliteterna som tecknades i april ger detta oss betydande utrymme för förvärv och investeringar samt möjligheten att snabbt agera när det dyker upp intressanta objekt på marknaden. Vår tillväxtresa fortsätter och vi bedömer att KlaraBo står starkt trots en osäkrare omvärld, avslutar Andreas Morfiadakis.

Efter förvärvet uppgår antalet hyreslägenheter i förvaltning till sammanlagt 6 509, motsvarande cirka 492 570 kvm vilket innebär att Bolaget närmar sig det uttalade operationella målet att vid utgången 2025 äga och förvalta minst en halv miljon kvadratmeter.

Tango initierade och har agerat rådgivare till transaktionen.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige