Image

KF:s jätteförsäljning klar

Transaktioner KF Fastigheter säljer sju stora handelsplatser till amerikanska Starwood Capital Group för 3,9 miljarder kronor.
Publicerad den 19 November 2013
Johnny Capor. Bild: KF Fastigheter
Johnny Capor.

Starwood är ett privat, USA-baserat företag med fokus på den globala fastighetsmarknaden. Företaget har för närvarande tillgångar för 29 miljarder US-dollar under förvaltning.

Detta är Starwoods första investering i Norden, och den genomförs i samarbete med en svensk partner (se separat artikel).

KF säljer handelsplatserna Bromma Blocks och Arninge i Stockholm, Jägersro i Malmö, Bäckebol i Göteborg, Boländerna i Uppsala, Tuna Park i Eskilstuna och Weibullsholm i Landskrona.

Handelsplatserna omfattar cirka 205 000 kvadratmeter.

– Vi är mycket nöjda med att denna affär som vi jobbat med en tid nu är i hamn. Starwood är en stark och kompetent köpare av tillgångar i detaljhandeln, som har de resurser som krävs för att fortsätta att utveckla handelsplatserna. Affären är ett viktigt led i vår strategi att fokusera på Coop och ta oss an den tuffa konkurrensen på dagligvarumarknaden på ett ännu bättre sätt. Vi frigör kapital för Coops fortsatta utvecklingsresa, säger Johnny Capor, tillförordnad vd och koncernchef för KF och Coop.

Försäljningen är ett stort och viktigt steg i KF:s strategi att renodla verksamheten till dagligvarukedjan Coop och därtill relaterade verksamheter.

Som en del i transaktionen har köparen förlängt avtalet med Coop på fyra av de sju platserna, vilket nästan har dubblat den återstående kontraktstiden.

- Den balanserade och starka tillväxten i den svenska ekonomin, fastigheternas lägen och den starka hyresgästprofilen passar perfekt med vårt investeringsfokus, säger Jeff Dishner, senior managing director på Starwood Capital Group.

Följande bolag har agerat rådgivare åt köparen: Nordier, CBRE, Advokatfirma Lindahl, PWC och WSP. Aareal Bank och Helaba står för bankfinansieringen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Vi är en fastighetsrådgivare vars approach kännetecknas av att våra seniora partners är djupt involverade i alla projekt. Det gör skillnad. Vi arbetar alltid i små team, är snabba, lösningsorienterade och har ett engagemang utöver det vanliga.

Nordiers transaktionsteam har lång erfarenhet av att genomföra olika typer av fastighetstransaktioner, såväl större portföljförsäljningar till mindre objekt på illikvida delmarknader. Vi är aktiva över hela Sverige.

En omsorgsfull värdering är viktig för att du ska göra goda investeringar. Banker och fastighetsägare anlita...

Läs mer om Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Riksbyggens vd Johanna Frelin om problemen på bostadsmarknaden

Bolag Under tredje kvartalet sålde Riksbyggen 232 bostadsrätter vilket är en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Riksbyggens vd Johanna Frelin beskriver marknadsläget för Fastighetssverige. Samtidigt som de själva utvecklas starkt så menar hon att det finns stora problem på den svenska bostadsmarknaden. Här är de förändringar som företaget vill se: "Finns ett stort underliggande behov av bostäder i Sverige".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY