Image

Henning Larsen får gestalta ESS

Bygg/Arkitektur Henning Larsen Architects har valts ut att gestalta forskningscentret ESS – European Spallation Source – i Lund.
Publicerad den 28 Februari 2013

European Spallation Source (ESS) är för närvarande Europas största forskningsprojekt. Anläggningen blir det världsledande forskningscentret för materialforskning och life science med neutroner.

I en stor, internationell arkitekttävling, korades två vinnare: Team Henning Larsen och Team BIG-Bjarke Ingels Group. I det slutliga avgörandet, valdes Henning Larsen ut för det kommande arkitektuppdraget.

Konceptet ansågs av juryn visa ”stor skicklighet och känslighet”, ett starkt campus-koncept, och en kombination av mänsklig och dramatisk skala.

Arkitektteamet som leddes av Henning Larsen Architects inkluderade flera företag: COBE ApS, SLA A/S, Buro Happold, NNE Pharmaplan och Transsolar. Teamet har nu fått uppdraget att ta fram den slutliga gestaltningen av ESS-området.

- Flexibiliteten, den mänskliga skalan och den campus-liknande utformningen i Team Henning Larsens koncept kommer att ge oss en utmärkt bas för en funktionell och variabel arbetsplats anpassad till forskarnas behov. Eftersom det kröns av en symbolisk byggnad, kommer det också att ge den glans som avspeglar det framtida ESS position i det europeiska forskningslandskapet, säger Colin Carlile, ESS vd.

- Jag är också mycket stolt över den mycket höga internationella kvalitet som genomsyrat samtliga fem inlämnade förslag. Den kreativitet, analys och skönhet som utvecklats av det stora antal ledande arkitekter, ingenjörer och landskapsarkitekter som deltog i tävlingen har varit imponerande. De kommer alla att ge oss inspiration i det kommande arbetet.

Processen att gestalta arkitektur och omgivande landskap på ESS-området är fortfarande i ett tidigt skede. Den slutliga arkitektoniska utformningen kommer att utvecklas under det kommande året som ett samarbete mellan ESS och Team Henning Larsen.

- Valet av arkitekt för gestaltningen av ESS är ett stort steg. Det innebär att vi kan starta den detaljerade planeringen av byggnationen som är nödvändig för att kunna gå framåt, säger Kent Hedin, byggchef på ESS.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige