Image

Fabege i flera Solnaförvärv

Transaktioner Fabege köper ut flera aktörer från Friends Arena och äger nu 66 procent. Fabege köper även flera byggrätter och fastigheter av Peab i Solna.
Publicerad den 25 November 2016
Christian Hermelin. Bild: Fabege
Christian Hermelin.

Fabege köper Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar i arenabolaget Solna KB som äger Friends Arena.

Fabeges ägarandel efter omstruktureringen uppgår till 66,7 procent. Genom lika fördelning av ägandet i komplementären ABS AB (50/50) kommer Fabege och Svenska Fobollförbundet, som jämbördiga parter med lika inflytande, tillsammans driva utvecklingen av ABS framåt.

- Arenabolaget stärks och Fabege får nu tillsammans med SvFF bättre förutsättningar att långsiktigt driva arenans utveckling framåt, kommenterar Christian Hermelin, vd för Fabege AB.

Kerstin Gillsbro, Jernhusen:
- Vi har varit tydliga med att vi inte är långsiktiga ägare av Friends Arena. I Solna har vi utvecklat den nya stationsentrén för pendeltåg mot Friends Arena. Vi fortsätter vårt fokus på att utveckla järnvägsstationer, underhållsdepåer och kombiterminaler så att både människor och varor ska kunna åka mer tåg.

Jernhusen ägde ursprungligen markområdet där Arenastaden och Friends Arena nu ligger. Syftet för Jernhusen att ingå i projektet med Friends Arena var att utveckla fastigheten och på så sätt kunna fortsätta investera i stationer, underhållsdepåer och kombiterminaler. Jernhusen har successivt avyttrat ägarandelar i de olika bolagen i Arenabolagen.

Fabege gör även flera förvärv av Peab:
# Distansen 4, 6 och 7 i Ulriksdal - Johnson & Johnsons kontorshus med 11 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, ett p-garage med 327 platser samt 15 000 kvadratmeter kommersiella byggrätter.
Köpeskillingen för Distansen uppgår till 570 miljoner kronor.
# Peabs 50-procentiga andel i Fastighetsbolaget Visio Utveckling AB som äger tillgångar kopplade till Friends Arena samt byggrätter i Solna. Fabege äger därmed 100 procent av bolaget.

I samband med kapitaliseringen av Arenabolaget i Solna KB (ABS) har ABS förvärvat tillgångar i anslutning till Friends Arena från Visio. Kvar i Visio finns därefter innehavet i Råsta som innefattar byggrätter i Solna. Råsta ägs till 75 procent av Visio och till 25 procent av Solna stad.

Köpeskillingen för andelarna i Visio uppgår preliminärt till 300 miljoner kronor varav 200 miljoner kronor erläggs genom en revers som förfaller i samband med att byggrätterna vinner laga kraft, dock senast den 31 december 2018. Genom affären kommer Visio att konsolideras i Fabegekoncernen vilket innebär att det initiala fastighetsvärdet ökar med cirka 550 miljoner kronor.

- Båda affärerna passar väl in i Fabeges satsning på att fortsatt stadsdelsutveckling i de olika delarna av Solna, säger Christian Hermelin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige