Image

Ett av världens största trähusprojekt byggs i Stockholm

Bygg/Arkitektur Ett av världens största trähusprojekt kommer att byggas i Hagastaden i centrala Stockholm. Det står klart sedan Stockholms stads kommunfullmäktige gett klartecken till projektet Cederhusen, som börjar byggas i januari 2019.
Publicerad den 18 December 2018
Cederhusen Bild: General Architecture
Cederhusen

Projektet Cederhusen påbörjades av Folkhem redan 2010, då man såg möjligheten att bygga ut Stockholms klassiska stenstad med ett klimatsmart och vackert tillägg. Sex år efter den första kontakten med Stockholms stad fick Folkhem markanvisningar för kvarteren Bologna och Humboldt. Kvarteren byggs i sin helhet ovanpå taken till de tre tunnlarna för E4/E20 samt Värtabanan, vilket innebär komplexa förutsättningar för laster och grundkonstruktion. Trähusens lätta vikt medger att byggrätten kan nyttjas i sin helhet och den ursprungliga tanken med detaljplanens utformning uppfyllas.

– Vi är väldigt glada över den här möjligheten, att med modern teknik och hög kvalitet i gestaltning få smycka Stockholms profil med ett nytt landmärke i massivträ, säger Cecilia Seavers, affärschef Folkhem.

Projektet innehåller fyra byggnader på två kvarter, med totalt 234 lägenheter, och åtta lokaler, totalt ca 21 500 kvm bta ovan mark. Cederhusen kommer att uppföras med en stomme av massivträ, med undantag för de nedersta två planen som uppförs i betong på grund av grundläggningsförutsättningarna.

– Det är en komplex uppgift som vi tar oss an med ödmjuk entusiasm. Vi har verkligen längtat efter att få förverkliga Cederhusen, som blir ett unikt projekt i sitt slag, säger Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling, Folkhem.

Projektets fyra torn, 10-13 våningar höga, bildar en bred front i söderläge mot Timglasparken med de större lokalerna ut mot Hagaesplanaden och parken. Husen ligger vid korsningen Hälsingegatan/Hagaesplanaden, nära den planerade nya tunnelbaneuppgången vid Hagaplan. De ligger även sist i utbyggnadsordningen av Hagastadens västra område, vilket innebär att det mesta av närområdet redan kommer vara färdigställt vid inflyttning.

Säljstart för den första etappen påbörjas i oktober 2019.

Vid husbyggnation släpps det ut mer koldioxid i produktionsfasen än under alla de år som huset används. Genom att bygga i trä finns därför en stor möjlighet att minska klimatpåverkan. Med ett ansvarsfullt nyttjande av världens enda förnyelsebara byggmaterial, trä, nyttjar man inte bara jordens resurser på ett klokt sätt, man säkerställer också en ekonomisk hållbar investering för framtiden och jordens överlevnad. Cederhusen är ritade av General Architecture och blir Stockholms första stora massivträprojekt, samt ett av de största i världen, i en innerstadsmiljö.

Projektet etablerar den storskaliga satsningen på trähusbyggande som är ambitionen med Folkhem, där Veidekke och Rikshem är parter. Projektutvecklingen och genomförandet ligger inom Veidekke Bostad AB respektive Veidekke Entreprenad AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige