Image
Joakim Alm, vd för Alm Equity.
Joakim Alm, vd för Alm Equity. Bild: Axel Ohlsson

Tecknat förvärv om 11,8 miljarder – Svenska Nyttobostäder till börsen i höst

Bolag Alm Equitys dotterbolag Svenska Nyttobostäder har tecknat bindande förvärvsavtal för fastigheter till förvaltning om totalt 11,8 miljarder kronor. 21 procent av fastigheterna är färdigställda, 21 procent är i produktion och 58 procent ska produktionsstartas med färdigställande fram till år 2025. Affären innebär också att Alm Småa Bostad ingår bindande försäljningsavtal om 3 400 bostäder till ett värde om 6,8 miljarder kronor.
Publicerad den 14 Augusti 2020

Affären är en del av vägen fram till en notering av Svenska Nyttobostäder, som görs i två steg. I första steget emitteras stamaktier och preferensaktier i Svenska Nyttobostäder där kapitalet används för att förvärva de färdigställda fastigheterna. Investerare åtar sig även att teckna de preferensaktier Svenska Nyttobostäder ska emittera fram till 2025 för att förvärva resterande fastigheter vid färdigställande. Totalt väntas Svenska Nyttobostäder därmed att emittera preferensaktier för upp till 3,9 miljarder kronor, varav en miljard kronor till Alm Equity.

Samtliga investerare har nu tecknat bindande avtal för den första delen av affären. I vissa projekt behövs godkännande till affären från långivarna.
I affärens andra steg kommer Svenska Nyttobostäder att ansöka om notering av bolagets aktier på Nasdaq First North under hösten 2020. Vid noteringen krävs inget ytterligare kapital. De största stamaktieägarna blir Alm Equity AB med 62 procent, Bengtssons Tidnings AB med 11 procent och Resona Holding AB med fem procent.

– Det är fantastiskt att se 27 investerare från våra utvecklings- och förvaltningsprojekt investera i Svenska Nyttobostäder tillsammans med oss. Det blir ett stort bolag vi gemensamt skapar och som investerarna finansierar uppbyggnaden av över de kommande fem åren. Att vi har finansiering av det egna kapitalet klar för både de färdigställda fastigheterna och kommande förvärv på många miljarder redan nu innan notering visar på att vi ligger helt rätt i tiden med utveckling av förvaltningsfastigheter, men det visar också på investerarnas tro på Alm Equitys förmåga att utveckla bolag och skapa bra affärer, säger Frida Holmberg, chef för affärsområde Finansiering i Alm Equity.

Svenska Nyttobostäder kommer efter förvärven att äga cirka 5 800 bostäder i kommunikationsnära lägen i Stockholm med förväntat driftnetto om cirka 600 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför tankade insidern aktier i Diös

Bolag Styrelseledamoten Ragnhild Backman har fyllt på med fler aktier i Diös. Fastighetssverige når henne på telefon när hon befinner sig på Åre Business Forum. Här är bakgrunden till investeringsbeslutet och därför är Diös ett bättre val än de andra fastighetsföretagen: "Finns mycket spännande".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY