Image

Stor nationell arkitekttävling för stadsplanering

Arkitektur I samarbete med Sveriges Arkitekter tar Linköpings kommun ett nytt grepp för att utveckla framtidens stadsdelar. De kommande fyra åren ska medborgare, näringsliv och kommunala aktörer bjudas in till samverkan och dialog. Nu bjuds även landets arkitekter in till en tävling om en stadsplan för en helt ny stadsdel, som också blir platsen för ett bo- och samhällsbyggnadsexpo – Linköpingsbo 2016.
Publicerad den 20 Mars 2012

I den öppna tävlingen bjuder man in såväl unga som erfarna arkitekter och samhällsplanerare att med kreativitet och nytänkande ge förutsättningar till en ny och hållbar stad.

– Vi har beslutat att ha en allmän tävling till skillnad från en tävling där bara särskilt inbjudna arkitekter får delta och lämna förslag, säger Muharrem Demirok (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande. På det här sättet hoppas vi fånga upp udda idéer och nytt tänk från arkitekter som kanske inte är etablerade än.

Arkitekttävlingar är en form av upphandling och processen övervakas noggrant av Sveriges Arkitekter som är garant för att all formalia följs.

I samband med arkitekttävlingen anordnar Linköpingsbo 2016 tre medborgardialogmöten i april, med tre olika teman. Dokumentationen från gruppdiskussionerna kommer sedan att finnas tillgänglig för arkitekter som deltar i tävlingen, som ytterligare inspiration.
Tävlingen pågår 19 mars – 11 juni.

– Det är väldigt spännande att Linköpings kommun gör denna satsning inför planeringen av den nya Vallastaden. Det vore roligt att se fler som följer i Linköpings kommuns fotspår, säger Claes Larsson, tävlingssekreterare på Sveriges Arkitekter.

I den första etappen till 2016 ska 400 lägenheter byggas i stadsdelen, som ligger mellan Linköpings universitet och teknikbyn Mjärdevi Science Park.

FAKTA/ Linköpingsbo 2016 är ett samhällsbyggnadsprojekt som ska resultera i ett helt nytt bostadsområde, Vallastaden, i Linköping, vars första etapp ska stå klar sommaren 2016. Det är också namnet på det bo- och samhällsexpo som går av stapeln när första etappen är klar. Under resans gång kommer Linköpingsbo2016 att vara en plattform för en mängd viktiga, inspirerande och framåtblickande möten, seminarier, workshops och utställningar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige