Image
Bostadsområde.
Bostadsområde. Bild: Istock

SBAB:s bolånekunder väljer kortast möjliga bindningstid

Bostäder 80 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde kortast möjlig bindningstid på sina bolån under juli. Det är en ökning sedan juni då 78 procent valde tre månaders bindningstid. Jämfört med genomsnittet för hela förra året är det en ökning med hela 10 procentenheter.
Publicerad den 8 Augusti 2020

Åttio procent av SBAB:s nya bolånekunder valde kortast möjlig bindningstid på sina bolån under juli. Det är en ökning sedan i juni då 78 procent valde tre månaders bindningstid.

Övriga bindningstider i juli

I juli (juni inom parentes) valde 4(4) procent ettårig bindningstid och 4 (5) procent tvåårig bindningstid. 4 (4) procent av de som tecknade nya bolån valde treårig bindningstid. I juli valde 7 (8) procent av SBAB:s nya bolånetagare att binda bolånet på fem år.

– Det är fortfarande vanligast att välja kortast möjlig bindningstid. Under juli var det 80 procent av SBAB:s nya låntagare som gjorde det. Sommarmånaderna utgör uppenbart inget undantag. Jämfört med genomsnittet för hela förra året visar julisiffran en ökning med hela 10 procentenheter, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Möjligen är det så att de som köper bostad för första gången eller som byter bostad i stor utsträckning av bekvämlighetsskäl väljer kortast möjliga bindningstid i ett läge då det är så många andra beslut som ska fattas och att man därför väljer att avvakta med beslutet om att binda på längre tid. Det skulle vara intressant att se hur många som väljer ett annat upplägg efter en tid och om man då väljer att binda hela eller delar av lånet. Det är något jag ska undersöka vidare, säger Claudia Wörmann.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tungviktare om popsegmentets tillväxt: "Annars kan vi lägga ner allt"

Bolag Samhällsfastigheter går som tåget och segmentet har stärkts ännu mer under coronakrisen. Under ett webbinarium ordnat av rådgivningsbolaget JLL berättade fyra av de tyngsta vd:arna inom segmentet om sin syn på branschens popsegment nummer ett. Hur resonerar SSB:s Ilija Batljan kring framtiden för social infrastruktur och hur ska Fredrik Brodins snart noterade Offentliga Hus fortsätta vinna andelar?

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY