Image

Plusenergi i flerbostadshus i Linköping

Energi/miljö Stångåstaden bygger ett plusenergihus i Vallastaden, Linköping. NCC har fått byggordern, värd 57 miljoner kronor.
Publicerad den 8 Juli 2015

Huset blir Linköpings första flerbostadshus som är ett plusenergihus - så energieffektivt att det levererar överskott av solenergi till elnätet.

- Vi bygger ett energisnålt hyreshus som i kombination med solceller producerar mer energi än det kan göra av med under ett år. Därav namnet plusenergihus. Vi beräknar att överskottet från solenergin kommer att täcka årsförbrukningen av hushållsel i en 100 kvadratmeter stor lägenhet. Överskottet levereras till det lokala elnätet, säger affärschef Joakim Sternander på NCC.

I nära partneringsamarbete med Stångåstaden utvecklar och bygger NCC fyra stadsradhus och två flerfamiljshus med 34 hyreslägenheter, både ettor, tvåor och treor till Linköpings Bomässa 2017. Det ena av flerfamiljshusen blir plusenergihus.

– I Sverige är det ännu ovanligt med flerfamiljshus med plusenergiteknik. NCC byggde landets första år 2013 för HFAB i Halmstad. Nu är vi stolta att bidra till Linköpings första hyreshus som producerar förnyelsebar energi som räcker till fler, säger NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck.

Bara ett av flerfamiljshusen blir plusenergihus just för att kunna jämföra och utvärdera fördelar med det andra som är ett lågenergihus. Plusenergihus är passivhus som till stor del värmer sig själv genom att återvinna värmen som boendet alstrar, tillskottet är minimalt, och det har solceller som producerar elenergi. Det täcker nästan årsförbrukningen av värme och varmvatten, samt all fastighetsel, till bland annat ventilation, belysning, hissar, under ett år och får ett överskott.

Behovet av värmeenergi är mindre än hälften av Boverkets byggkrav för nya flerfamiljshus. I plusenergihuset beräknas tillskottet endast bli 42 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Grannhuset, som är lågenergihus, får också lågt energibehov på bara 46 kWh/kvm Atemp och år.

I en lägenhet bygger NCC, Stångstaden och White ett ytsmart koncept där planlösningen kan anpassas till olika behov olika veckor. Ettan på 55 kvadratmeter kan lätt bli en femma. Konceptet prövas på Bomässan 2017 för att eventuellt bli verklighet i Stångåstadens framtida bostäder.

– Vi kallar den Drömlägenheten för vi tror många ”nya” familjer önskar sig en. En eller två vuxna kan lätt bli en storfamilj med barn i flera rum varannan vecka tack vare väggar som skjuts ut från fasta väggar och sängar som lyfts upp ur golvet, säger Mats Persson, Stångåstadens projektledare.

Både flerfamiljshusen och radhusen får olika fasadmönster av tegel, skivor och puts. Invändigt får radhusen även fyra olika inredningsstilar i kök och badrum, på golv, färger och tapeter. Radhusen och några av lägenheterna visas för allmänheten på bo- och samhällsexpon Linköpingsbo 2017.

NCC:s byggarbete har påbörjats och beräknas vara helt klart hösten 2016. Kjellgren Kaminsky Architecture och POLL arkitektur har ritat husen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige