Image

Nytt system för att energieffektivisera bostäder

Energi/miljö Sweden Green Building Council lanserar Green Building för bostäder, en utveckling av det ursprungliga Green Building-certifikatet för energibesparing och energieffektivisering.
Publicerad den 2 December 2015
Nu lanserar Green Building för bostäder. Bild: Sweden Green Building Concil
Nu lanserar Green Building för bostäder.

Byggnader beräknas stå för närmare 40 procent av världens energianvändning. Även om man vid nybyggen bygger energisnålt så finns det fortfarande befintlig bebyggelse som behöver använda mindre energi. Att bygga energisnålt ses ofta som snårigt och dyrt och trots att viljan finns måste en del fastighetsägare ibland prioritera annat.

Det hoppas Sweden Green Building Council ska ändras med lanseringen av Green Building för bostäder, en utveckling av det ursprungliga Green Building-certifikatet för energibesparing och energieffektivisering. Certifikatet, som togs fram av EU år 2004, hanteras i Sverige av Sweden Green Building Council sedan 2009 och har tidigare använts för lokalbyggnader. I och med att man under 2014 tog över hela certifieringen från EU så har systemet gått att anpassa för svenska bostadsbyggnader.

– Många fastighetsägare väljer i dag att använda ett eller flera av våra system och hittills är det mest lokalbyggnader som certifieras. Ungefär en fjärdedel av det vi certifierar är bostäder. Vi vill uppmuntra till att energieffektivisering av bostäder kommer igång på riktigt, särskilt bland det befintliga beståndet där det finns stora klimatbesparingar att göra. Green Building är ett enkelt och effektivt verktyg som kan bidra till att vi når klimatmålen, säger Linda Kjällén, certifieringschef på Sweden Green Building Council.

Certifiering enligt Green Building för bostäder är möjlig från och med den 1 december 2015.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige