Image

Ny storägare i NP3

Transaktioner Sagax säljer tre fastigheter till NP3 och får betalt i nyemitterade aktier. Sagax blir därmed den fjärde största ägaren i NP3.
Publicerad den 10 Oktober 2016
Andreas Nelvig. Bild: NP3 Fastigheter
Andreas Nelvig. David Mindus, vd för Sagax. Bild: Sagax
David Mindus, vd för Sagax.

Sagax säljer de enda tre fastigheterna som bolaget ägde i norra Sverige, två i Borlänge och en i Gävle. Fastigheterna omfattar 22 000 kvadratmeter uthyrningsbar area och köpeskillingen är 163,5 miljoner kronor.

De två största hyresgästerna är Dagab Inköp & Logistik AB som står för 60 procent av hyresvärdet samt Bring Cargo Inrikes AB som står för 18 procent.

Ekonomiskt tillträde sker den 15 oktober 2016. Att fastigheterna är obelånade medför att NP3 kan ta upp nya krediter på dem vilket skapar ytterligare förvärvskapacitet.
Fastigheterna är fullt uthyrda. Hyresintäkterna och den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till 13 miljoner kronor per år respektive 4,8 år.
Försäljningen medför en realiserad värdeförändring för Sagax om 30 miljoner kronor efter skatt.

NP3 finansierar förvärvet genom en riktad nyemission där NP3 emitterar 3 341 622 aktier till teckningskursen 48,92 kronor (snittkurs de senaste tio dagarna) vilka tillfaller Sagax som betalning för fastigheterna. Detta gör Sagax till fjärde största ägaren i NP3 med en ägarandel om 6,15 procent.

Syftet med beslutet om en riktad nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är att få in en ny kapitalstark aktieägare som inte konkurrerar på den geografiska marknaden men som har god erfarenhet och kompetens inom likartade fastighetsslag. Styrelsen i NP3 ser det som fördelaktigt att Sagax blir ägare i bolaget och bedömer att deras ägande kommer att bidra positivt till bolagets utveckling. Vidare är motivet till den riktade nyemissionen att till en begränsad kostnad och på kort tid kunna genomföra den ovan nämnda värdeskapande investeringen och därmed främja NP3:s möjligheter att skapa ytterligare värde för alla aktieägare.
Den riktade nyemissionen beslutades av styrelsen den 7 oktober 2016 med stöd av bemyndigande från årsstämman den 2 maj 2016. Emissionen förväntas slutföras under oktober 2016.

- För NP3 är denna affär ett kvitto på att vi jobbat långsiktigt och rätt. Att Sagax nu blir en av NP3:s största ägare kommer ge positiva effekter för NP3:s befintliga ägare och för vår utveckling, säger Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige