Image
Leif Danielsson.
Leif Danielsson. Bild: Nordr

Nordr och Obos förvärvar 640 bostäder i Vellinge

Bostäder Nordr och Obos förvärvar sammanlagt 640 byggrätter i Vellinge kommun i Skåne för utveckling av olika bostadstyper med olika upplåtelseformer. I affären förvärvar Nordr och Obos 320 byggrätter vardera i vad som blir startskottet för utvecklingen av Vellinge Parkby.
Publicerad den 14 Juni 2021

Det förvärvade markområdet ligger i Eskilstorp, nordöstra Vellinge, i anknytning till Asklunda och Olsgården. På platsen finns sedan tidigare en park och genom sitt läge och goda kommunikationer har området goda förutsättningar att bli en lugn småstadsoas med storstadspulsen inom räckhåll och Malmös Turning Torso i blickfånget.

– Vellinge är en intressant och dynamisk kommun med framåtlutad syn på framtiden. Det känns väldigt rätt att bygga vår fortsatta expansion i södra Sverige med den här typen av projekt, säger Leif Danielsson, vd Nordr Sverige.

Området, som idag kallas Vellinge Parkby, ska ges varierande karaktär i bebyggelse, gaturum och de offentliga platserna. Kring mitten, områdets hjärta, kommer det att finnas en stor och grönskande park och ett park- och rekreationsstråk som knyter ihop den västra delen med den östra. Ovanför parken i norr är det planerat för både skola, förskola och en idrottshall. Gång- och cykelstråk finns för att underlätta gång och cykel på ett tryggt och säkert sätt. Vellinge Parkby ligger nära Vellinge centrum och storstadspuls med 10 min bilresa till Hyllie, 15 minuter till centrala Malmö, 20–25 min Kastrup och ca 40 min till Köpenhamn. Därtill har Norra Vellinge goda kommunikationer med tåg via den nya pågatågstationen utmed Trelleborgsbanan och goda bussförbindelser.

– Markförvärvet i Vellinge passar OBOS väldigt väl och kommer i framtiden bli en viktig del i vår expansion i Sydsverige. Här kommer vi utveckla en attraktiv trädgårdsstad från grunden med blandad bebyggelse med både småhus, radhus och flerfamiljshus i samarbete med Nordr, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Nordr och Obos förvärvar projektet genom ett 50/50-samarbete, där de delar jämt på projektets 640 byggrätter och en totalarea om ca 350 000 kvadratmeter. Förvärvet och tillträdet är villkorat av att planen vinner laga kraft.

– Projektet i Vellinge Parkby är utformat för att möta det bostadsbehov som finns idag. Det finns en ökad efterfrågan på att bo i småhus, på mindre orter och i närhet till grönområden och därför vill Nordr tillsammans med Obos skapa boenden för flera generationer att leva och trivas i, kommenterar Mårten Othérus, Affärsutvecklingschef Sverige på Nordr.

Vellinge kommun kommer successivt att bebygga området med infrastruktur så snart detaljplanen har vunnit laga kraft. Det finns även planer på skola, förskola, idrottshall och annan service i området. Utbyggnaden av Vellinge Parkby kommer att pågå en längre tid och ske i etapper inom ramen för en sammanhållen detaljplan.

– Jag ser fram emot att följa utvecklingen av Vellinge Parkby som kommer växa fram över flera år och jag tror verkligen det kommer bli bra för alla, såväl nya som gamla Vellingebor. Jag är övertygad om att det kommer bli attraktiva bostadsområden med sin variation och blandade bebyggelse, sin grönska, sin närhet till centrum, kollektivtrafik, andra delar av kommunen och såklart till andra städer och vidare ut i världen, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så kan det nya megabolaget styras framöver

Bolag En sammanslagning av Kungsleden och Castellum skulle skapa Nordens största noterade kommersiella fastighetsbolag med en fastighetsportfölj värd hela 157 miljarder kronor. Fastighetssverige berättar mer om hur det potentiella megabolaget kan komma att styras.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY