Image
Skissbild.
Skissbild. Bild: Wingårdhs

NCC bygger gigantiskt vattentorn i Helsingborg

Bygg/Arkitektur NCC ska bygga Helsingborgs nya vattentorn. Byggprojektet sker i samverkan med Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) och ordervärdet uppgår till cirka 270 miljoner kronor.
Publicerad den 26 Januari 2018

Tillsammans med NSVA har NCC planerat, budgeterat och projekterat systemhandlingar för bygget av det nya vattentornet. Parterna har även enats om ett riktpris för entreprenaden och beslut om byggstart är nu fattat.

Vattentornet byggs för att trygga den framtida vattendistributionen i nordvästra Skåne och har en nydanande arkitektur som för tankarna till en modern akvedukt. Förutom själva vattentornet ingår även två lågreservoarer och en teknikbyggnad i NCC:s uppdrag.

Vattentornet kommer att bli 40 meter högt och bestå av en ring av betong med 90 meters diameter som vilar på 24 betongpelare. Vattnet kommer att strömma genom ringen och på det sättet får man en god omsättning av vattenvolymen.
– Utförandet är tekniskt komplicerat med en innovativ och unik design. Genom samverkansavtalet med NSVA har vi tillsammans hittat hållbara och effektiva lösningar för byggprocessen och ser nu fram emot att påbörja byggnationen av vattentornet, som blir ett fantastiskt landmärke för Helsingborg, säger Nils Bjelm, divisionschef NCC Infrastructure.

Planerad byggstart är i mars 2018 och det nya vattentornet beräknas tas i drift 2020. Helsingborgs stads befintliga vattentorn på Fredriksdal, byggt 1962, kommer fortsätta att vara i drift även när det nya vattentornet är på plats.

Ordern om cirka 270 miljoner kronor registreras i första kvartalet 2018 i affärsområdet Infrastructure.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige