Image
HFD slår fast att coworking är en momspliktig tjänst.
HFD slår fast att coworking är en momspliktig tjänst. Bild: Scandic Hotels

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att coworking är en momspliktig tjänst

Juridik Högsta förvaltningsdomstolen har i två domar meddelade den 4 februari 2021 prövat frågan om hur tillhandahållande av medlemskap eller prenumerationer som ger tillgång till lokaler med aktivitetsbaserade arbetsplatser ska hanteras momsrättsligt.
Publicerad den 8 Februari 2021

I båda målen erbjöds kunder aktivitetsbaserade arbetsplatser samt tillkommande tjänster såsom bemannad reception, tillgång till mötesrum, kaffe, städning och så vidare enligt olika medlemskap och prenumerationer.

Skatterättsnämnden har tidigare kommit fram till att vissa av dessa medlemskap och prenumerationer utgör en momsfri fastighetstjänst i sin helhet.

HFD konstaterar att i de fall någon garanterad rätt till arbetsplats inte erbjuds är förutsättningarna för att tjänsten ska utgöra en momsfri fastighetsupplåtelse inte uppfyllda och tjänsten är därmed momspliktig. Även tjänster som innebär att en kund garanteras en arbetsplats bedöms momspliktig eftersom kunden anses efterfråga både rätten att disponera en arbetsstation och övriga tjänster. HFD bedömer att dessa båda delar ska jämställas och att ingen av delarna är huvudsaklig den andre. Eftersom undantag från skatteplikt ska tolkas restriktivt bedöms även denna tjänst momspliktig i sin helhet.

HFD delar således inte Skatteverkets och Skatterättsnämndens bedömning om att det är tillgången till en arbetsplats som utgör den huvudsakliga delen av tillhandahållandena.

HFD slår därmed fast att tillhandahållande av aktivitetsbaserade arbetsplatser som utgångspunkt är en momspliktig tjänst.

Svalner kommentarer domarna:

# HFD:s avgöranden är efterlängtade av branschen där behovet av klargörande har varit stort. Målen är av stor betydelse både för de företag som tillhandahåller tjänster avseende Coworking och för fastighetsägare som hyr ut lokaler som används för Coworking.

# Avgörandet innebär att företag som tillhandahåller Coworking bedriver momspliktig verksamhet och har avdragsrätt för ingående moms samt att fastighetsägare som hyr ut lokaler till dessa företag kan göra detta utan risk för att den frivilliga skattskyldigheten och avdragsrätten påverkas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Svalner på Branschguiden

Svalner erbjuder oberoende skatt- och transaktionsrådgivning till framförallt medelstora och stora företag. Kompetensen spänner över hela skatteområdet, vilket innebär att du som kund erbjuds ett fullserviceerbjudande med integrerad rådgivning. Vi arbetar i team nära kunden där vårt oberoende och närhet till våra kunder är det som skiljer oss från de stora revisionsbyråerna.

Läs mer om Svalner på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi kan höja budet – om ni säljer"

Bolag Lennart Sten om manövern som ledde till seger i budstriden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY