Image

Byggstart för Sveriges första större plusenergihus

Energi/miljö Nu byggstartar Sveafastigheter Bostad Sveriges första större flerbostadshus enligt konceptet plusenergihus, där fastigheten producerar mer energi än den förbrukar. Kvarteret Neptun byggs i nya Kajstaden vid Öster Mälarstrand i Västerås och beräknas vara klar för första inflyttning under våren 2018.
Publicerad den 24 November 2016
Du inleder Sveafastigheter Bostad byggnationen av sitt plusenergihus i Västerås. Bild: Sveafastigheter
Du inleder Sveafastigheter Bostad byggnationen av sitt plusenergihus i Västerås.

Mälardalens högskola och KTH är involverade i projektet avseende miljö och social hållbarhet.

Kvarteret Neptun i nya Kajstaden vid Öster Mälarstrand i Västerås omfattar cirka 7 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta om 121 lägenheter fördelade på tre huskroppar.
Fastigheten utvecklas som plusenergihus genom en kombination av 1 250 kvadratmeter solceller och bergvärme som i genomsnitt över året genererar mer energi än det förbrukar.

Svante Jernberg, vd Sveafastigheter Bostad, säger:
- Vi är mycket stolta på Sveafastigheter Bostad över att vara först i Sverige med att bygga ett större plusenergihus. Om bara några år kommer det att vara en självklar branschstandard att bygga hus som genererar överskott av el som både ger ett positivt bidrag till samhället och en naturlig intäktskälla för fastighetsägare. Genom kvarteret Neptun visar vi vägen för att möta flera av de utmaningar vi har i samhället, såväl sett till energi som bostadsbrist. Neptun är unikt idag men vår ambition är att standardisera formatet för morgondagens bostadsbyggande.

Fastigheten kommer att certifieras enligt miljöbyggnad och ska uppnå Guld, den högsta Miljöbyggnadsnivån. Det ställer höga miljökrav på alltifrån energianvändning, byggteknik och materialval till boendekvalitéer. Hyresgästerna i Neptun får dessutom verktyg för att kunna påverka sitt eget ”klimatavtryck”, till exempel mätning av varmvatten, tillgång till elbil, bilpool och cykelpool samt insamling av organiskt avfall.

Magnus Edström, ordförande i fastighetsnämnden i Västerås Stad, säger:
- Fastighetsnämnden har i sin markanvisning här testat nya grepp med syfte att fokusera på hållbarhet. Det är ett oerhört spännande bostadsprojekt där Västerås stad nu kan kombinera ett prisat och långsiktigt hållbarhetstänk med innovation och modernt nytänkande. Att bygga Miljöbyggnad Guld är rejält utmanande och ställer stora krav på ett seriöst miljö- och hållbarhetsfokus i alla led.

Mälardalens högskola skall utvärdera energianvändning och solcellsproduktion i de uppförda husen och analysera hur de uppfyller ställda målsättningar. En viktig del för högskolan i projektet är att definiera hur plusenergihus fungerar i energisystemet.
I samarbete med KTH kommer även konceptet ”Local Life” implementeras och utvärderas. ”Local Life” handlar om social dynamik och hållbarhet, vilket innefattar att de boende via en mobilplattform på ett enklare sätt ska kunna kommunicera med varandra inom grannskapet och med samhällsfunktioner såsom kommunen, polisen och brandtjänsten.
Sveafastigheter Bostad utvecklar sedan hösten 2014 ytterligare 196 hållbara bostäder i kvarteret Focken inom den första etappen av Öster Mälarstrand i Västerås med första inflyttning under februari 2017.

Lars Gärde, vice vd och affärsutvecklingschef Sveafastigheter Bostad, säger:
- Vi vill bidra till utvecklingen mot ett resurssnålt och hållbart samhälle, därför är ett aktivt inom både miljö och social hållbarhet en naturlig del av vår verksamhet. Genom god planering, modern teknik och förbättrade produktionsmetoder bygger vi resurssnåla hus med möjlighet för våra hyresgäster att göra smarta val.
Genomförandet av kvarteret Neptun sker i samarbetet med Totalentreprenören H2 Entreprenad AB från Ulricehamn.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige