Image
Brf Sydney.

Riksbyggen säljer butikslokal i Brf Sydney vid Masthuggskajen till Coop

Transaktioner Riksbyggen har sålt en fastighet i bottenplanet av kommande Brf Sydney till Coop Väst. Brf Sydney är Riksbyggens första etapp vid Masthuggskajen i Göteborg och får 127 lägenheter. I hela entréplanet blir det lokaler, bland annat Coopbutiken om hela 1 800 kvadratmeter. Butiken blir en viktig del för att skapa en levande stadsdel och beräknas öppna under 2024–2025.


Vivum i Fiskebäck.

Riksbyggen lanserar kooperativ hyresrättsmodell för äldre och behövande

Bolag Vivum är det nya namnet på Riksbyggens erbjudande med kooperativa hyresrätter för äldre och behövande. Modellen har utvecklats under 30 år i nära samarbete med ett stort antal kommuner runt om i landet. Vivum-boenden med den kooperativa hyresrättsmodellen som bas har byggts, eller är på väg att byggas, från Skåne till Haparanda.


Första spadtaget för Riksbyggens seniorbostäder i Sundsvall, i Bonum Brf Grönbodal. Från vänster: Fredrik Andersson, koncernchef på Contractor, Niklas Säwén, v. ordf. i kommunstyrelsen, Johanna Frelin, vd Riksbyggen och Christina Normelli, blivande boende.

Riksbyggen bygger 1 500 nya bostäder i norra Sverige

Bygg/Arkitektur Under våren sätter Riksbyggen spaden i marken för ett antal nya bostadsprojekt i norra Sverige. Det är starten för Riksbyggens ökade bostadsbyggande i norr. Under de kommande åren ska Riksbyggen bygga cirka 1 500 bostäder i landets norra delar och redan i vår påbörjas nya bostäder i Umeå, Skellefteå, Arjeplog, Svenstavik och Sundsvall.


Amir Chizari 200

Amir Chizari lämnar Riksbyggen

Karriär Efter 14 år på Riksbyggen lämnar CDO:n Amir Chizari bolaget för en egen satsning.


Johanna Frelin.

"Kommer göra stor skillnad för många unga vuxna"

Bolag Johanna Frelin om Riksbyggens rekordresultat, Unobo-affären, investeringsstödets avskaffande, bostadsrättsmarknaden och gårdagens regeringsbesked om startlån.


Riksbyggen ska bygga 70 bostäder i Falun.

Riksbyggen får markanvisning för 70 lägenheter i Falun

Bygg/Arkitektur Kommunfullmäktige har nu godkänt ett markanvisningsavtal som ger Riksbyggen möjligheten att bygga cirka 70 nya lägenheter i centrala Falun. Riksbyggen planerar bland annat att bygga ett Bonum seniorboende inom ramarna för markanvisningen.


Riksbyggen skapar fler bostäder i Täby Park. Här syns Bonum BRF Boulevarden.

Riksbyggen planerar för 163 nya bostäder i Täby Park

Bygg/Arkitektur Avtal är klart för genomförande av Riksbyggens två kommande bostadsrättsföreningar i Täby Park, Brf Bersån och Bonum Brf Boulevarden. Sammanlagt kommer de två föreningarna att bestå av 163 lägenheter. Bonum är Riksbyggens populära koncept för seniorbostäder som nu får premiär i Täby. Riksbyggen har tecknat avtal med NCC för byggandet av de två projekten.


Rikard Stål.

Rikard Ståhl ny fastighetsutvecklingschef på HSB

Karriär HSB Stockholm har rekryterat Rikard Ståhl som ny fastighetsutvecklingschef. Han kommer närmast från en roll som marknadsområdeschef på Riksbyggen.


Astoriahuset i Stockholm och NEO Davidshall i Malmö.

Två svenska finalister i Mipim Awards

Mipim Renoveringar i Stockholm och Malmö uppskattas av juryn.
Här är de svenska finalisterna.


Till vänster syns en volymmodell som visar en möjlig utbyggnad inom Chalmersområdet med föreslagen bebyggelse i blått. Till höger syns planområdet som ska utvecklas markerat med rött.

Nu fastställs Chalmersområdets rejäla förvandling

Bygg/Arkitektur Kommunstyrelsen ska klubba omfattande framtida utveckling av Göteborgs stora utbildningsnav.


Gestaltning från detaljplanen med Riksbyggens planerade bebyggelse i Västerås. Nu ska kommunen köpa tillbaka den aktuella fastigheten.

Projektet står still – nu köper kommunen tillbaka fastighet från Riksbyggen

Transaktioner Tre år efter att Riksbyggen tillträdde en fastighet i Västerås har fortfarande ingen byggnation påbörjats. Nu är kommunen nära att köpa tillbaka fastigheten från bolaget. Fastighetssverige berättar mer.


Kvarteret F2 på Masthuggskajen.

Riksbyggens och Elof Hanssons nya landmärke vid Masthuggskajen tar form

Bygg/Arkitektur Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter har i samverkan med Göteborgs Stad genomfört parallellt arkitektuppdrag avseende kvarteret F2 på Masthuggskajen, Göteborg. I kvarteret kommer ett bostadshus om 16 våningar med kommersiella lokaler i de två nedersta våningarna att uppföras. Riksbyggens del i projektet avser våning 8-16 och totalt cirka 80 lägenheter med bostadsrätt. Uppdraget att utforma projektet har gått till Link Arkitektur.


Mårten Lilja, Johanna Frelin och Tobias Dysenius.

Riksbyggen: Fler köper på ritning

Bolag Riksbyggen sålde totalt 1 253 bostadsrätter under 2021, en ökning med 33 procent jämfört med 2020.


Johanna Frelin.

Riksbyggen gör första proptech-investeringen

Bolag Johanna Frelin om Riksbyggens digitaliseringssatsning, den första investeringen i ett proptechbolag och tankarna framåt: "Vi går gärna in i fler bolag."


Johan Danielsson är ny bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Johanna Frelin och Lennart Weiss kommenterar.

Branschen om bostadsministern: "Bra på ekonomi – men riskerar att bli en PBL-minister"

Sverige EU-parlamentarikern Johan Danielsson blir ny bostadsminister i den nya S-regeringen.
Fastighetssverige har pratat med Lennart Weiss, Sveriges kanske mest profilerade bostadsdebattör – hur ser han och andra branschprofiler på utnämningen?


Detaljplan klar för Riksbyggens 900 bostäder på Kopparlunden.

Detaljplan klar för Riksbyggens 900 bostäder på Kopparlunden

Bygg/Arkitektur De nya detaljplanerna för Riksbyggens kommande bostäder i Kopparlunden, Västerås, har nu vunnit laga kraft. Riksbyggen kommer över tid att bygga cirka 900 nya bostäder i Kopparlunden. Med omvandlingen blir Kopparlunden till en levande, unik, öppen, hållbar och attraktiv stadsdel.


Backaplan ska förvandlas ordentligt de kommande tio till femton åren, och nu har de ansvariga byggherrarna Balder, Skandia Fastigheter, Riksbyggen och KF Fastigheter tagit fram helt nya visionsbilder för det storslagna projektet.

Bildextra: Så kan Backaplan förvandlas i jättesatsningen

Bygg/Arkitektur Backaplan i Göteborg ska förvandlas till en helt ny levande stadsdel med kontor, bostäder och köpcentrum mellan Kvillestaden och Brunnsbo. Se de färska visionsbilderna och läs mer om projektet.


Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram.

Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram

Bostäder Stockholms stad utreder för närvarande villkoren för friköp av mark upplåten med tomträtt. I ett gemensamt tomträttsprogram presenterar nu branschen sin samlade syn på hur staden behöver utveckla och modernisera dagens modell. Bland annat efterfrågas likställda friköpsvillkor, samt frysta avgäldsnivåer i väntan på utfall i pågående rättsprocesser.


Carl-Johan Hansson, vd Unobo.

Så ska Unobo växa med SBB i ryggen

Bolag Från och med den första oktober är SBB huvudägare i Riksbyggens hyresrättsbolag Unobo. För Fastighetssverige berättar Unobos vd Carl-Johan Hansson om planerna framåt.


Unobo rekryterar Martin Kjellström

Bolag Unobo har rekryterat Martin Kjellström som Asset Manager. Han kommer närmast från Barings och han tillträdde sin nya tjänst den 1 september.