Image

Skanska utvecklar nytt bostadsområde i Staffanstorp

Bygg/Arkitektur Skanska har träffat en överenskommelse med Staffanstorps kommun om att utveckla ett nytt bostadsområde intill järnvägsstationen i Hjärup, mellan Malmö och Lund. I området planeras för 700 bostäder samt handel, service och förskolor.
Publicerad den 19 Mars 2014

Hjärup, med cirka 5 000 invånare, ligger intill järnvägen på bekvämt pendelavstånd till både Lund och Malmö. Här har Skanska tidigare haft en betongfabrik men sedan den lades ned har den 26 hektar stora tomten stått oanvänd.

Genom överenskommelsen med Staffanstorps kommun inleds nu en detaljplaneprocess i flera steg för området där de övergripande strukturerna för området ska arbetas fram. Först ut i processen ligger bostäderna där detaljplanearbetet förväntas kunna inledas före årets utgång.

– Vi är mycket glada över att äntligen få möjlighet att bygga bostäder i Hjärup. Detta är något som har varit efterfrågat ända sedan vi stängde vår betongfabrik 2006. Med ett stenkast till järnvägsstationen, några minuters tågresa till Lund och cirka en kvart till Malmö är naturligtvis detta ett mycket attraktivt läge för bostäder, säger Anders Bolltoft, affärsutvecklare, Skanska Sverige.

Hjärup består idag huvudsakligen av villabebyggelse på den östra sidan av järnvägen. På den västra sidan om järnvägen finns idag bostadsbebyggelse enbart i form av konceptstaden Jakriborg, i gammal Hansa-stil.

– Med sitt fantastiska läge nära järnvägsstationen kommer den nya stadsdelen Västerstad att ge Hjärup såväl tillväxt som ett ökat underlag för kommersiell service. Vi ser fram emot att se ett spännande område med blandad bebyggelse växa fram. Dessutom gläds vi åt att förutsättningarna för tågtrafiken till och från Hjärup förbättras med den utbyggda och nedsänkta stambanan, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Utvecklingen av det nya bostadsområdet kommer att ske parallellt med utvecklingen av järnvägen. Trafikverket planerar att utöka från två- till fyrspårstrafik och även sänka ned järnvägsstationen för att undvika störningar för närboende.

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige