Image

Grattis Sankt Kors!

Bolag På söndag fyller Sankt Kors i Linköping 90 år.
Publicerad den 4 Januari 2018
Johan Kristiansson. Bild: Sankt Kors
Johan Kristiansson.

Den 7 januari 1928 registrerades Sankt Kors Fastighets AB som bolag. Det var Linköpings store entreprenör Jonn O. Nilson som behövde ett bolag för att äga och förvalta de fastigheter som han ägde i Linköping med omnejd. Han döpte det efter ett av de centrala kvarteren i Linköping, kvarteret Sankt Kors.

Jonn O. Nilson var mycket driftig och startade många företag i Linköping. Han spelade också en viktig roll i elektrifieringen av staden. I och med det kom Sankt Kors att äga Hackefors vattenkraftstation. 1964 köpte Tekniska verken Sankt Kors och lyfte ur elproduktionsdelen ut bolaget innan de sålde det vidare till Linköpings kommun 1967.

Sankt Kors har, som kommunägt bolag, i uppdrag att verka för utveckling och tillväxt av näringslivet i Linköping och har gjort det under en längre tid.

Torvinge Industrihotell, TeknikByn i dåvarande Valla industriområde, nuvarande Ebbepark, Science Park Mjärdevi, Vreta Kluster och Cleantech Park är några exempel på företagsmiljöer som Sankt Kors har spelat en avgörande roll för.

– Jag är stolt över att få leda ett företag som spelat en viktig roll i så många år när det gäller möjligheterna för företag att etablera sig och växa i Linköping, säger Johan Kristiansson som varit vd i Sankt Kors sedan 2011.

- Jag ser fram emot att fortsätta utveckla näringslivet i Linköping och regionen, gärna tillsammans med andra aktörer.

I dag är utvecklingen av Ebbepark, som Sankt Kors driver tillsammans med systerbolaget Stångåstaden, bolagets största projekt. Framåt ser de flera möjligheter till utveckling och tillväxt, bland annat i området norr om Linköpings flygplats.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige