Image

Göteborg Skandinaviens bästa läge för centrallager

Göteborg Enligt en studie framtagen av Sweco är Göteborg den bästa lokaliseringen för centrallager i Skandinavien. Det gäller framför allt importföretag med stora volymer via Göteborgs hamn.
Publicerad den 7 Oktober 2016
Göteborgs hamn bidrar till stadens framgångar i studien. Bild: Göteborgs hamn
Göteborgs hamn bidrar till stadens framgångar i studien.

Göteborg är det bästa läget för etablering av centrallager, om kunderna finns i Sverige, Norge och Danmark. Det är slutsatsen av Swecos rapport som visar hur kostnaderna för dragning och distribution av gods skiljer sig väsentligt mellan olika logistikorter i Skandinavien.

– Göteborg utkristalliserar sig som en attraktiv lokalisering för verksamheter med stora importvolymer, säger Maria Johansson på Sweco.

Undersökningen har jämfört kostnader för dragning av gods från hamn till lager samt palldistribution till slutmottagare. Studien belyser också skillnader mellan hyra, löner, tullkostnader, mark, inkommande landtransporter från kontinenten och ledtider.

Jämförelsen utgår från fyra etablerade logistiklägen; Göteborg, Stockholm, Jönköping och Vestby (Oslo). Sett enbart till dragnings- och distributionskostnader faller både Vestby och Göteborg väl ut, med liten fördel till Vestby. Men när kostnader för hyror och löner läggs till visar kalkylen att Göteborg är den mest kostnadseffektiva lösningen.

– Det finns naturligtvis stora skillnader mellan olika företag. Man har olika krav och förutsättningar att etablera lager. Etableringar i Göteborg passar framför allt för lager för verksamheter med stora volymer som kommer in över kaj. Slutsatsen är att man inte bara ska titta på kvadratmeterpriset när det gäller var man ska lokalisera sitt lager, säger Maria Johansson.

Anledningen till att Göteborg faller väl ut i studien är närheten till hamnen, med sina oceangående direktlinjer och omfattande Europatrafik. Det geografiska och demografiska läget, alltså närheten till konsumenter och marknad, är ett annat skäl.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige