Image

Fyra arkitektförslag för Lunds centralstation

Bygg/Arkitektur Fyra arkitektkontor har nu lämnat sina förslag på hur Lunds nya stationshus kan komma att se ut.
Publicerad den 12 April 2017

Lunds nya centralstation ska ta form i området där den mittersta gångbron nu finns. Alla förslag har olika lösningar på hur stationen ska utvecklas på båda sidor om spåret och integreras med resten av staden genom en sammanhållen arkitektur. De fyra förslagen kommer från 3XN, Belatchew, Elding Oscarsson och Henning Larsen.

– I förslagen finns många intressanta idéer på hur stationen och stationsområdet ska utvecklas tillsammans. Vårt mål är att få ett varierat och tryggt område med verksamheter som bidrar till att fler väljer kollektivtrafiken, säger Rolf Larsson, regionchef på Jernhusen.

I uppdraget till arkitektkontoren har det också ingått att skapa en helt ny miljö för resenärer, medborgare och besökare.

– Vi vill skapa en ny definition av vad en centralstation är – utöver stationens roll för resande vill vi också att det ska bli en mötesplats för både väntade och oväntade möten, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör.

Nu kommer en särskild bedömningsgrupp med representanter från Jernhusen och Lunds kommun samt utomstående experter att utvärdera förslagen. I början av juni beräknar Jernhusen och Lunds kommun att kunna presentera vilket eller vilka av förslagen som blir aktuella att arbeta vidare med.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige