Image
Johanneberg Science Park.
Johanneberg Science Park. Bild: White.

Första hyresgästen klar i JSP

Uthyrning HSB har genom Johanneberg Science Park tecknat sig som första hyresgäst för kontorslokaler i etapp 1 på södra Johanneberg som Chalmersfastigheter inom kort börjar bygga. Om två år ska två nya hus stå klara och 120 medarbetare flyttar in.
Publicerad den 16 Januari 2013
Johanneberg Science Park. Bild: White.
Johanneberg Science Park.

- Vi är glada att få hit just HSB som första hyresgäst. HSB är spännande, nytänkande och har ett stort engagemang i att närma sig akademin. Att de nu tar steget och flyttar hit betyder starten på det nya samhällsbyggnadskluster vi ska skapa. Ett centrum där mötet mellan akademin och byggare, konsulter, arkitekter samt samhällsaktörer är i fokus så att man tillsammans kan arbeta och stärka varandra. Genom fysisk närhet och gemensamma projekt kan vi utveckla nya idéer med syftet att initiera och adressera viktiga samhällsbyggnadsfrågor, säger Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park.

Johanneberg Science Park utvecklar idag konkret samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle för att driva forskning, kompetensförsörjning och företagande framåt. På området finns 1 000 personer verksamma i 140 företag. 10 000 studenter och närmare 3 000 personer inom akademin finns också där tillsammans med flera institut och inkubatorer. Målsättningen är att öka antalet anställda inom näringsliv och samhälle till cirka 5 000 personer år 2020. Detta går i takt med de utvecklingsplaner om cirka 100 000 kvadratmeter nya lokaler som planeras på området tillsammans med Akademiska Hus och Chalmersfastigheter. De första lokalerna på 8 000 kvadratmeter ska stå inflyttningsklara till 2014.

Redan idag finns flera centrumbildningar inom samhällsbyggnadsområdet representerade på området. Exempel är Centrum för Management i Byggsektorn, Mistra Urban Future, Centrum för vårdens arkitektur och Centrum för byggnadskultur i Västsverige, där klimatutmaningar, social- och miljömässig hållbarhet samt nya transportsystem är utmaningar man arbetar med.
- HSB var först med att utveckla standars som tvättstuga, förskola och sopnedkast. Att komma med innovativa lösningar och alltid ligga i framkant ska vara synonymt med HSB. Flytten till Chalmersområdet ger oss möjlighet till detta genom att vi kommer nära utvecklings- och forskningsvärlden. Här kan vi dela kunskap och bygga nätverk vilket jag ser som en oerhörd tillgång för HSB:s medarbetare, samarbetspartners, medlemmar och kunder, säger Lars Göran Andersson, vd för HSB Göteborg.
HSB är en av delägarna i Johanneberg Science Park och aktiv i verksamhetsutvecklingen. Som första forskningsprojekt för framtidens boende planerar man ett HSB Living Lab under 2013. Tanken är att 20-30 studentlägenheter ska byggas i en forsknings- och demonstrationspaviljong på Chalmers område. En kreativ miljö där olika smarta lösningar för framtidens boende ska kunna testas. Chalmers och Göteborgs universitet är båda stora aktörer inom området med världsledande forskning och utbildningsprogram i framkant. Detta är en nyckel till framgång.
- Chalmers och Göteborgs universitet har lång erfarenhet av samarbeten med näringslivet, både för att ge mervärden till etablerade företag och nyttiggöra forskningsresultat genom ny kunskap och kompetens. Samverkan där näringslivet och akademin bidrar med olika perspektiv som alla är viktiga för helheten är en förutsättning för att lyckas idag. Genom Johanneberg Science Park erbjuds möjligheter till en bredare och djupare samverkan i utvecklingsprojekt över gränserna. Det ger en korsbefruktning mellan kompetenser och branscher som leder till nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen med en drivkraft inom hållbar utveckling, säger Karin Markides, vd och rektor för Chalmers.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige