Image

Forsen projektleder nya hyresbostäder för HSB Stockholm

Bolag Bergigt, ont om lagringsutrymme och med de boende på armlängds avstånd. När HSB Stockholm för första gången bygger hyreslägenheter i egen regi är logistiken den stora utmaningen. Forsen ansvarar för projekt- och byggledning av de två fastigheterna hela vägen fram till inflyttning om ett drygt år.
Publicerad den 1 November 2018
HSB och Forsen bygger 37 nya lägenheter på Ammarfjället, Traneberg. Bild: Amneby Forslund Arkitekter AB
HSB och Forsen bygger 37 nya lägenheter på Ammarfjället, Traneberg.

HSB Stockholm äger sedan tidigare en fastighet med två hus i Traneberg, norr om Stockholms innerstad. I anslutning till dessa har nu Forsen fått i uppdrag att projektleda byggandet av två hyresfastigheter om totalt 37 lägenheter. Arbetet sker på delad entreprenad (CM) – något som ska göra det lättare att hålla tid- och budgetramar.

Fastigheterna ligger nära de befintliga husen och dessutom på ett berg, vilket kräver en hel del sprängningar.
– Säkerheten har högsta prioritet – berget ligger bland annat nära den nuvarande gångvägen. Vi måste också vara försiktiga så att det inte uppstår sprickor när vi spränger, säger Ulrika Leback, projektledare på Forsen.

Ammarfjället, som kvarteret heter, är ett av Stockholms många förtätningsprojekt. Det finns få ytor för lagring och det har varit en utmaning att hitta en bra plats för kranen.

– De två husen ligger på var sin sida om de befintliga fastigheterna så vi har två separat inhägnade områden som får gemensamma leveranser. Samtidigt vill vi inkräkta så lite som möjligt hos de som bor där idag. Så det är utmanande på flera plan att få allt att fungera optimalt, säger Ulrika Leback.

– Vi har jobbat mycket med detaljerna runt området för att det ska smälta in bra. Och det känns tryggt att anlita Forsen eftersom vi har haft bra samarbeten tidigare, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB Stockholm.

Mark- och grundläggning påbörjas i slutet av 2018. De första hyresgästerna beräknas kunna flytta in runt årsskiftet 2019/2020. De två hyresfastigheterna kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad silver.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige