Image

ESS etablerar sig i Linköping

Uthyrning Det internationella samarbetet för materialforskning ESS, European Spallation Source, etablerar sig i Wahlbecks företagspark i Linköping.
Publicerad den 28 Maj 2014

ESS, vars stora etablering är i Lund, kommer att tillverka avancerade neutrondetektorer i Linköping.

Att valet föll på Linköping beror på ett nära samarbete med Linköpings universitet kring utvecklingen av en avancerad tunnfilmsprocess som möjliggör tillverkning av neutrondetektorelement.

– Det är mycket tillfredsställande att ESS förlägger en del av sin verksamhet hit. Det gör att de snabbt kommer att kunna implementera nya banbrytande forskningsresultat som vi uppnår, säger Lars Hultman, professor i tunnfilmsfysik vid LiU.

Hans kollega Jens Birch, professor i tunnfilmsfysik och tillförordnad avdelningschef samt en drivande kraft i samarbetet med ESS, tillägger:

– Det är en stor fördel att flera företag i Wahlbecks företagspark, ligger långt framme inom det aktuella området. Dessutom planeras nya test och utvecklingsmiljöer i parken, vilket är av stort intresse nu när processen ska överföras till produktion. Wahlbecks placering är dessutom lämplig för att bli en viktig hubb mellan industri, forskning och teknik.

Paul Lindvall, kommunstyrelsens ordförande i Linköping:
– Att ESS kommer hit är strategiskt intressant och ett gott exempel på Linköpings dragningskraft när det gäller samarbete mellan akademi och näringsliv. Etableringen ligger väl i linje med utvecklingen av Wahlbecks till en modern och innovativ företagspark.

Kommunägda fastighetsbolaget Sankt Kors tillhandahåller klustermiljön i Wahlbecks och betonar att det ingår i bolagets uppdrag att erbjuda bra utvecklingsmiljöer.

– ESS etablering kommer definitivt att bidra till stärkt tillväxt i regionen, säger Johan Kristiansson, vd för Sankt Kors.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige