Image

Länsförsäkringar bygger nytt i Umeå

Bygg/Arkitektur Länsförsäkringar Västerbotten bygger ett nytt huvudkontor i Umeå. Samtidigt utvecklas fler butiker och lägenheter i centrala Umeå. Satsningen ligger på cirka 300 miljoner kronor.
Publicerad den 27 Februari 2015

Länsförsäkringar Västerbotten har vuxit ur sina gamla lokaler och bygger nytt huvudkontor i centrala Umeå. Bolaget har idag 180 medarbetare, varav 140 har sin arbetsplats på Umeåkontoret.

– Först och främst är det en fråga om utrymmet, vi är trångbodda och personalstyrkan växer hela tiden. Men förutom att vi tillgodoser vårt eget lokalbehov, ser vi också en möjlighet att bidra till utvecklingen av centrala Umeå. Kommunen har uttryckt en önskan om att återställa Rådhusesplanaden till den paradgata den en gång var, med trevligare promenadstråk och gatunära butiker. Med vårt läge har vi en möjlighet att bidra till detta, säger Göran Spetz, vd för Länsförsäkringar Västerbotten.

Byggstart är planerad till hösten 2015, och ansökan om detaljplaneändring och bygglov ligger nu inne hos kommunen. Först ut blir nybygget på Rådhusesplanaden. Den befintliga byggnaden på Rådhusesplanaden 11 kommer att rivas och ersättas med en ny kontorsbyggnad. Därefter renoveras det nuvarande kontoret, det blå huset i korsningen Nygatan/Rådhusesplanaden.

– Vårt nuvarande kontor är "blåmärkt" av kommunen, det är kulturmärkt och är en historisk byggnad värd att bevara. Därför har vi haft ett nära samarbete med Länsstyrelsen, kommunen och Västerbottens museum i frågor kring byggnadens utseende. Bland annat återställs gaveln mot Nygatan till sin ursprungliga gestaltning: entrén tas bort och fönstersättningen återskapas. Dessutom målas huset åter gult, säger Mikael Isaksson, fastighetschef och projektledare vid Länsförsäkringar Västerbotten.

Den nya byggnaden kommer att inrymma i huvudsak kontorslokaler. Huset blir sex våningar högt, samma höjd som Bågen-husen, och går runt hörnet Rådhusesplanaden/Västra Norrlandsgatan.

Enligt Folkbladet är Länsförsäkringars satsning 300 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige