Image

Brittiska problem för Skanska

EKONOMI Skanska har fått ökade kostnader för tre stora fastprisprojekt i Storbritannien. Värdet av de tre projekten – med ett totalt ordervärde på cirka 14 miljarder kronor – skrivs nu ner med 335 miljoner kronor.
Publicerad den 15 April 2008

I de tre sjukhusprojekten ansvarar Skanska för finansiering, utformning, byggande och drift under en definierad avtalsperiod. Projekten har ett totalt produktionsvärde på cirka 14 miljarder kronor och spänner över långa produktionsperioder.

Under projektens gång har projektens omfattning förändrats vilket har medfört väsentliga kostnadsökningar för att få projekten färdigställda i tid. Detta skall regleras i förhandlingar med kunder och underentreprenörer. Pågående förhandlingar har visat på svårigheten att få en rimlig kompensation för ökade kostnader och detta har föranlett en mer pessimistisk syn på projektens slutresultat.

– Den här typen av projekt med fastpriskontrakt och långa produktionstider har traditionellt resulterat i högre marginaler än andra typer av projekt samtidigt som dessa projekt är förknippade med högre risker. Det inträffade belyser vikten av att vi fortsätter att ytterligare stärka vår riskhantering för denna typ av projekt, säger Johan Karlström, vd och koncernchef i Skanska.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige