Image
Bostadspriserna fortsätter uppåt.
Bostadspriserna fortsätter uppåt. Bild: Istock

Trots världsläget: Fortsatt ökande bostadspriser i februari

Bostäder I februari ökade priserna på bostadsrätter med två procent och villorna med en procent. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat från sex till sju procent sedan förra månaden medan villornas årstakt minskade från en ökning på 13 till 11 procent. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 Mars 2022

Bostadsrätter
– Både i centrala Stockholm och storstadsområdet steg priserna med 2%. Även i centrala Göteborg och centrala Malmö noterades +2%. I Stormalmö och Storgöteborg ökade priserna med 1%. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan +5% och +7% i storstadsområdena och mellan +7% till +14% i de centrala områdena där centrala Stockholm noterar den högsta siffran, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
– I samtliga storstadsområden steg priserna i februari. Störst ökning var det i Storstockholm med 2% medan de två andra storstadsområdena ökade med 1%. Årstakterna för villor har sjunkit något sedan förra månaden. I Storstockholm och Storgöteborg ligger den på +11% och i Stormalmö på +8%, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden
– Under februari såldes nästan 10 600 bostadsrätter vilket är tre procent färre än februari 2021 medan antalet sålda villor var cirka 3.000 vilket är en procent fler än 2021. Hittills i år har det sålts 19 800 bostadsrätter och 6 900 villor som sammantaget ligger på samma nivåer som motsvarande period 2021, säger Per-Arne Sandegren.

Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet:
– Trots det allvarliga världsläget, negativ börsutveckling och ökad ränteoro går bostadsmarknaden mot strömmen. God arbetsmarknad, fortsatt låga räntor och ett stort underliggande flyttbehov bidrar till stabiliteten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige