Image

Trendbrott: Internationella nettoinvesterar i Sverige

Transaktioner Sedan 2009 har de internationella investerarna varit nettosäljare på den svenska fastighetsmarknaden. Men nu syns ett trendbrott. - Under årets nio första månader har de internationella investerarna varit nettoköpare, sa Jan Rosengren på Newsecs lunchseminarium i Göteborg.
Publicerad den 22 Oktober 2012
Jan Rosengren. Bild: Eddie Ekberg. Bild: Eddie Ekberg
Jan Rosengren. Bild: Eddie Ekberg.

I samband med finanskrisen drog sig de internationella investerarna tillbaka till sina hemmamarknader och en hel del stora försäljningar genomfördes mellan 2009 och 2011.
2009 sålde de utländska investerarna för 2,9 miljarder mer än de köpte för. Under 2010 var siffran hela 25,3 miljarder (då bland annat tyska fonder storsålde), och 2011 landade den på 17,4 miljarder (bland annat genom Boultbees försäljningar av före detta Centrumkompaniet).

Under årets nio första månaderna har de internationella investerarna precis letat sig över på plussidan, och har hittills – de tre första kvartalen – köpt för 200 miljoner mer än de har sålt för.

- Framför allt är tyska fonder intresserade av stabiliteten som Sverige erbjuder. Dessutom ser vi att exempelvis amerikanskt, och även engelskt, kapital investeras i Sverige indirekt genom fonder som Niam och Areim. Dessa räknar vi inte som internationella investerare eftersom fondernas säten finns i Sverige. Så egentligen är det internationella intresset större än siffrorna visar, säger Jan Rosengren, investeringsrådgivare på Newsec.

Kommer de internationella investerarna att stanna kvar på plussidan nu?
- Svårt att säga. Vi vet att det finns ett stort intresse, men samtidigt finns det fortfarande ett antal utlandsägda bestånd som ska avvecklas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige