Image

Rikshem: Höjvall blir kvar som vd

Bolag Nu är granskningsrapporten kring Rikshem klar. Jan-Erik Höjvall har fortsatt förtroende som vd – men styrelsen var oenig i frågan.
Publicerad den 22 Februari 2016
Jan-Erik Höjvall. Bild: Rikshem
Jan-Erik Höjvall.

KPMG:s revisor Martin Krüger överlämnade rapporten i fredags, och styrelsen behandlade den i helgen.

- Ska man sammanfatta intrycken kan jag konstatera två saker. Vi ser självklart med stort allvar på de avvikelser som granskaren hittat, säger Mats Mared, styrelseordförande i Rikshem. Men det är också tillfredsställande att vi nu har facit på vad som faktiskt förevarit i bolaget.

Mats Mared vill inte rangordna avvikelserna utan konstaterar att det funnits problem. Både med hur de styrande dokumenten är utformade och hur de efterlevts.
- För att inte riskera att någon tycker att jag förminskar något av det som framkommit i granskningen vill jag inte recensera företeelserna. Jag vill dock vara tydlig med att företeelserna är oacceptabla. Vi ska ha tydlig nollvision avseende denna typ av företeelser.

Han är därför noga med att understryka att styrelsen inte går fri från kritik av granskaren. I både granskningsrapport och sammanfattning påpekas att de styrande dokumenten inte är tillräckligt tydliga.

- Vi har därför fattat beslut om att se över de styrande dokumenten. Arbetet påbörjas direkt och beräknas vara klart under våren. De felaktigheter avseende skatt relaterat till resor och representation som framkommit i granskningen kommer att rättas omgående.
Det är också styrelsen som med bolagets bästa för ögonen har att värdera ledningens agerande utifrån den kritik som utredningen utmynnat i.

- Ytterst handlar det naturligtvis om att ta ställning till en förtroendefråga som man kan ha olika uppfattningar om. Styrelsen, som är helt enig om allvaret i avvikelserna, har slutligen stannat vid att ge vd Jan-Erik Höjvall fortsatt förtroende att leda verksamheten men om den frågan har det inte rått full enighet inom styrelsen, säger Mats Mared.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige