Image

Planprogram för Hyllie antaget

STADSUTVECKLING Det nya stadsdelen Hyllie i Malmö tar form. Det planprogram som nu har godtagits av stadsbyggnadsnämnden anger att området kommer att bebyggas med 1 500 nya lägenheter kompletterade med handel, service och olika verksamhetslokaler. Den nya stadsdelen kommer att präglas av en långtgående miljöprofil, där visionen om den hållbara staden ska stå i centrum för utbyggnaden.
Publicerad den 2 Maj 2008

I området kommer det, förutom bostäder, handel och verksamheter, också att finnas högstadieskola med sport- och kulturhus samt en förskola med fyra avdelningar.

Vid infarten till den öst-västliga gatan, som från Pildammvägen genomkorsar området, planerar Coop att etablera en matvaruaffär på 10 000 kvadratmeter med bostäder på taket.

Utbyggnaden av det här området blir ett betydelsefullt led i att etablera Hyllie som ett attraktivt och ledande regionalt centrum som bland annat ska locka nya företag och huvudkontor till Malmö.

Områdets bostadsbebyggelse blir i tre till sex våningar. Variationer kan dock förekomma med enstaka högre hus eller mindre torn, samtidigt som man ska kunna bygga små hus på kvartersgårdarna. Upplåtelseformerna ska bli varierade med såväl bostadsrätter som hyresrätter.

Citytunnelstationen blir självfallet det viktigaste transportcentret i området, med femton minuters tågresa till Kastrup och fem minuters resa in till centrala Malmö. Det beräknas att 17 000 passagerare dagligen kommer att resa till och från stationen i Hyllie.

- Området öster om Citytunnelstationen och Hyllie Stationstorg är en av de viktigaste pusselbitarna när det gäller att göra Hyllie till precis den dynamiska och attraktiva stadsdel som den har alla förutsättningar för att bli, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Rubin (s).

- Här kommer en stor del av befolkningen i det nya Hyllie att bo med nära till all slags service och med tillgång till en av regionens allra främsta kommunikationslänkar, såväl mot Köpenhamn och Danmark som mot centrala Malmö och hela den skånska regionen, säger han.

- Självfallet ska vi se till att utbyggnaden av området sker i enlighet med den miljöprofil som Malmö har etablerat bland annat genom utbyggnaden av Västra hamnen. Vi tänker göra Hyllie till ett nytt bra exempel på hur man kan förena en spännande och varierad arkitektur med en hållbar stadsutveckling, säger Anders Rubin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige