Image

Nya kulören för Härnösands residens vald

Bygg/Arkitektur Fasadrenoveringen av Härnösands residens påbörjades i april. Nu har man hittat rätt färg för att fasaden ska återfå sin ursprungliga ljusa kulör– det efter att åtta kalkfärger testats.
Publicerad den 18 Augusti 2016
Kulör till fasaden på Härnösands residens. Bild: Statens Fastighetsverk
Kulör till fasaden på Härnösands residens.

Anledningen till fasadrenoveringen är att den kalkcementputs som residenset fick på 1950-talet fått ökande mikrosprickor. För att förhindra att vatten sugs in i sprickorna och skadar tegelmuren knackas den befintliga slätputsen ned för att sedan ersättas med traditionell kalkputs som avfärgats med kalkfärg.

Under sommaren har arbetet med kulörfrågan fördjupats. Inte mindre än åtta provblandningar har tagits fram i jakten på en så korrekt återgivning av byggnadens originalkulör som möjligt.

Under sommaren har arbetet med kulörfrågan fördjupats. Inte mindre än åtta provblandningar har tagits fram i jakten på en så korrekt återgivning av byggnadens originalkulör som möjligt.

– Det har varit ett spännande arbete som vi, tillsammans med vår målarmästare och vår antikvarie, har ägnat oss åt i sommar. Kalkfärgsproverna framställde vi på traditionellt vis med kalkpasta blandad med vatten och därefter varierande andelar traditionella pigment, säger Per-Anders Johansson, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Renoveringen beräknas vara klar i november.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Coworking-nestorn om karriärens nästa steg

Bolag I februari 2019 såldes United Spaces till Castellum för 200 miljoner kronor. Grundaren och coworking-pionjären Göran Garberg har sedan dess varit kvar i bolaget i en rådgivande kapacitet, men nu känner han att tiden är mogen för nästa steg i karriären. För Fastighetssverige berättar han om bolagets framgångsresa, sin egen framtid och varför han tror att kontorsmarknaden går en snabb och omfattande förvandling till mötes.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY