Image

Nordhalla köper Heimstadens svenska bestånd

Transaktioner Heimstaden slår samman sin svenska fastighetsportfölj med Nordhalla Fastigheters bestånd.
Publicerad den 1 Juli 2016

Sammanslagningen innebär att Heimstaden säljer sin svenska fastighetsportfölj till Nordhalla och blir största ägare i Nordhalla efter transaktionen.

Nordhalla är ett med Alecta samt Sandviks och Ericssons pensionsstiftelser samägt bolag. I samband med transaktionen kommer Nordhalla att tillföras nytt kapital; dels genom nyemission, dels genom nya aktieägarlån. Nordhalla kommer efter transaktionerna att finansieras med ett eget kapital om 2,9 miljarder kronor, av vilket Heimstaden kommer att svara för en andel om 65 procent, en ökning från dagens 40 procent. Alecta kommer att stå för 23 procent, Ericssons pensionsstiftelse för nio procent samt Sandviks pensionsstiftelse kommer att svara för tre procent.

Nordhallas fastighetsportfölj bestod per den sista mars 2016 av 185 fastigheter med 454 256 kvadratmeter bostadsyta och 74 585 kvadratmeter lokalyta. Marknadsvärdet uppgick till 6,2 miljarder kronor.

Heimstadens totala fastighetsbestånd uppgick samma dag till 13 miljarder kronor. Avtalet avser den svenska fastighetsportföljen, med totalt 255 förvaltningsfastigheter till ett värde av 10,6 miljarder kronor. Den totala ytan uppgick per den siste mars till 615 166 kvadratmeter, fördelat på 529 980 kvadratmeter bostäder samt 85 186 kvadratmeter lokalyta.

– Det är glädjande att vi i dag har slutit avtal om att utöka det framgångsrika samarbetet med Heimstaden och öka vår exponering mot den svenska bostadsmarknaden. Bostäder är en sektor vi gillar med dess låga risk och goda avkastning och vi tror att sektorn fortsatt kommer att generera bra resultat. Vi fortsätter nu vår gemensamma resa som ett ännu starkare bolag som även framåt kommer att vara en långsiktig och stabil samarbetspartner för kommuner, banker och framförallt våra hyresgäster, säger Fredrik Palm, chef för fastigheter på Alecta.

– Det här är en affär i linje med våra ambitioner att, tillsammans med samarbetspartners som delar vår värdegrund, växa på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Genom affären ökar vi vår finansiella kapacitet och styrka och drar nytta av våra kärnkompetenser - att förvärva, förädla respektive förvalta attraktiva bostäder. Kompetenser som, tillsammans med våra samarbetspartners finansiella kapacitet, bildar en skalbar affärsmodell. Samtidigt gläds vi åt att vi kan vara med och bidra till samhället med fler bostäder att trivas i, säger Heimstadens vd Patrik Hall.

Tillträde beräknas ske under tredje kvartalet 2016.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige