Image

HSB lanserar projekt för att lösa bostadsbrist för studenter

Bolag Bostadsbristen är omfattande, och studenter är en av de grupper som har svårast att hitta bostad i Stockholm. Nu sjösätter HSB Stockholm ett samarbete med Ett tak två generationer, ett initiativ som ska matcha bostadslösa studenter med seniorer med ledigt bostadsutrymme.
Publicerad den 19 September 2016

– Vår bostadsminister efterfrågar en större tradition av att hyra ut delar av sin bostad. Det är nu det behövs socialt hållbara lösningar för att minska bostadsbristen. Intergenerationsboende har aldrig varit lika aktuellt, säger Ann Edberg, en av tre initiativtagare till projektet.

Ett tak två generationer startade som ett utvecklingsprojekt tillsammans med seniorer och studenter hösten 2015, delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova. Sedan den 1 september i år är HSB Stockholm medlem i den ekonomiska föreningen. Senare i höst lanseras en digital tjänst i form av en smart och trygg matchningsfunktion, där seniorer med ledigt utrymme i sina bostäder ska matchas med studenter som behöver tak över huvudet.

– Dessutom genererar projektet samhällsekonomiska vinster, då fler av det stigande antalet äldre har råd att bo kvar, istället för att tvingas flytta till äldreboenden i förtid. Jämför man med stora delar av Europa ligger vi i Sverige långt efter när det gäller att både umgås och bo över generationsgränser. Där behöver vi bryta barriärer, säger Ann Edberg.

I somras flyttade en student från Falkenberg in hos ett äldre par på Värmdö. Så första matchningen är gjord, trots att tjänsten ännu inte är officiellt lanserad. Nu utbildar sig studenten på ett av Stockholms lärosäten.

– Vi vill bidra med kunskap och erfarenhet, inte bara inom medlemskooperation utan också kring frågor som rör juridik, stadgar och betaltjänster. Men framför allt vill vi visa på innovativa, socialt hållbara lösningar på den rådande situationen på Stockholms bostadsmarknad. Vi kommer inte kunna bygga bort bostadsbristen, utan måste även hitta effektiva sätt för att hushålla med befintliga resurser, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef på HSB Stockholm.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige