Image

Paketeringsutredningen redan på remiss – ”Oseriöst”

Juridik Den 30 mars överlämnades paketeringsutredningens slutbetänkande till finansminister Magdalena Andersson. Nu har den redan skickats ut på remiss. ”Oseriöst”, menar Fastighetsägarna.
Publicerad den 11 April 2017
Ulla Werkell. Bild: Magnus Glans
Ulla Werkell.

- Det är både förvånande och anmärkningsvärt att regeringen på mindre än en vecka lyckats analysera effekterna på bostadsbyggandet av paketeringsutredningens förslag om höjd skatt på fastighetsföretag, kommenterar Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna, att regeringen beslutat skicka paketeringsutredningens förslag på remiss bara dagar efter att ha kritiserat samma utredning för bristande effektanalys.

Den 30 mars överlämnade paketeringsutredningen sitt slutbetänkande till finansminister Magdalena Andersson (S).

Förslaget innebär en kraftigt ökad beskattning av fastighetsbolag och Fastighetsägarna menat att det kommer leda till en överbeskattning av fastighetsbranschen om det genomförs.

Paketeringsutredningens förslag har fått omfattande kritik från fastighets- och byggbolag som menar att om skatten höjs kommer det leda till ett minskat bostadsbyggande.

– Finansdepartementet sa så sent som den 5 april att de skulle analysera paketeringsutredningens förslag noggrant innan det skickades ut på remiss. Då är det inte seriöst att skicka det på remiss efter enbart tre arbetsdagar, säger Ulla Werkell och fortsätter.

– Om regeringen väljer att gå vidare med paketeringsutredningens förslag samtidigt som möjligheterna till ränteavdrag minskar kommer det slå hårt mot bostadsbyggandet. Om regeringen inte är nöjd med paketeringsutredningens förslag kan finansministern inte genomföra en snabbanalys och sedan tro att det räcker för att råda bot på den omfattande bostadsbristen, säger Ulla Werkell.

67 remissinstanser får möjlighet att yttra sig, bland andra Fastighetsägarna, Sveriges Byggindustrier, Sabo, Hyresgästföreningen, Byggherrarna, Bostadsrätterna och HSB Riksförbund. Svaren ska ha kommit in den 14 augusti.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige