Image

Över 200 byggnader certifierade enligt Miljöbyggnad

Energi/miljö Det svenska miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad fortsätter att växa och bli alltmer populärt och det har nu certifierats över 200 byggnader i systemet.
Publicerad den 5 Augusti 2014

Ica Kvantum i Knivsta blev den tvåhundrade byggnaden som certifierades och betyget blev Miljöbyggnad Silver. ICA Fastigheter har haft butiken som ett pilotprojekt för miljöcertifiering av handelsbyggnader och butikslokalen uppfördes av Wästbygg.

Att 200 byggnader nu har certifierats i Miljöbyggnad är ännu en milstolpe för det snabbt växande systemet. Den hundrade byggnaden certifierades precis före årsskiftet 2013 och det finns över 1 300 byggnader registrerade i systemet.

Sweden Green Building Council har sedan början av året arbetat med att göra ansökningsprocessen enklare och att korta certifieringstiden och släppte en förhandsversion av manual 2.2 för Miljöbyggnad i början av juli, där målsättningen är att förtydliga och rationalisera ansökningsarbetet ännu mer.

– Att passera 200 certifierade byggnader indikerar att de effektiviseringsåtgärder som genomfördes i våras har gett resultat och att certifiering i denna takt är möjlig. Målet är att certifiera 300 byggnader i år och vi räknar nu med att kunna dra upp tempot ännu mer. Med allt fler fastighetsägare, miljöbyggnadssamordnare och granskare som har erfarenhet av certifiering i Miljöbyggnad samt tydliga manualer och ansökningsverktyg har vi bra förutsättningar för att nå det målet, säger Linda Kjällén, certifieringschef på Sweden Green Building Council.

Det stora engagemanget för Miljöbyggnad i Sverige har också rönt uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Flera europeiska länder har visat intresse för systemet, då Miljöbyggnad lämpar sig väldigt bra för byggnader där man vill minska sin miljöpåverkan på ett enkelt och effektivt sätt.

För att möta detta intresse har Sweden Green Building Council påbörjat en översättning av systemet till engelska, vilket bedöms vara klart till hösten 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige