Image

Ny miljöcertifiering för klimatneutrala byggnader

Energi/miljö Sweden Green Building Council släpper nu pilotversionen av NollCO2, en världsunik miljöcertifiering för klimatneutrala byggnader.
Publicerad den 3 Juli 2018
Cecilia Ehrenborg Williams. Bild: SGBC
Cecilia Ehrenborg Williams.

Med NollCO2 höjer Sweden Green Building Council än en gång ribban för det hållbara byggandet i Sverige, som på många sätt redan är världsledande, och ger dagens pionjärer möjligheten att bygga enligt framtidens normer redan nu. NollCO2 ställer strikta utsläppskrav på materialtillverkare och byggentreprenörer i både produktskedet och byggproduktionsskedet, vilket inga andra certifieringar för nettonollutsläpp gör idag.

Den nya certifieringen blir ett tillägg för de byggnader som redan har högt satta certifieringsmål, som Miljöbyggnad Guld, BREEAM Excellent eller LEED Gold. Även andra certifieringar, som Svanen och Passivhus, kan kompletteras med NollCO2 förutsatt att de uppnår kraven som ställs. Detta var efterfrågat av fastighetsägare i samband med att certifieringen var ute på remiss tidigare i år och har därför tillkommit i pilotversionen.

- Vi vill att NollCO2 ska driva på för klimatneutralt byggande och få branschen att fortsätta framåt. Som det är nu kanske certifieringen bedöms som tuff, men det är på den här nivån vi måste vara för att nå fossilfrihet till 2045. Det finns inga alternativ, byggandet måste bli klimatneutralt. Nu finns NollCO2 som ett första svenskt verktyg för det och det är jag väldigt stolt över, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vd för Sweden Green Building Council.

Den version av certifieringen som nu släpps är en så kallad pilotversion, som kommer användas av olika projekt under hösten 2018. Efter dessa tester kommer eventuella synpunkter införlivas i en version som släpps för samtliga intresserade projekt. Ett antal fastighetsägare och entreprenörer har redan anmält intresse för pilotversionen och möjlighet kommer finnas att anmäla sig fram till och med augusti månad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige